in

Tužba protiv tvorca Fortnitea jer su napravili igru koja je “previše zarazna”

Bilo je do sada bizarnih slučajeva kada su sudske tužbe i igre u pitanju, od toga da je poznati glumac tužio Epic Games da su mu ukrali plesne pokrete do toga da je Epic Games tužio igrača za varanje u igri pa se ispostavilo da je maloljetnik kojem ne mogu ništa. No, najnovija tužba, koja je još u pripremi, mogla bi biti vrhunac svega.

Kanadska advokatska kancelarija Calex Legal u ime neimenovanih roditelja planira podići sudsku tužbu protiv Epic Gamesa pod objašnjenjem kako je ekipa svjesno znala da stvara jako zaraznu igru. Kako kažu iz advokatskog tima, Epic Games je u razvoju Fortnitea angažirao psihologe u namjeri da igru dizajnira tako da igrači budu ovisnici o igranju.

Nije rečeno koliku financijsku odštetu traže tužitelji, ali se nadaju da će im slučaj biti uzet u obzir jer je kanadski sud 2015. imao sličan slučaj u kojemu je presuđeno kako proizvođači cigareta nisu učinili dovoljno da upozore konzumente o opasnostima pušenja.

Ipak, teško je dokazati negativne posljedice igranja Fortnitea. Osim ako su roditelji namjerno rekli djetetu da zanemari školu i dobije loše ocjene pa da na temelju toga imaju osnovu za tužbu protiv tvoraca Fortnitea, a ako uspiju onda i budžet za lagodan ostatak života.