in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Veliko otkriće: Tražili olupinu iz Drugog svjetskog rata, a pronašli nešto posve neočekivano

Ronioci su kontaktirali NASA-u nakon što su uočili velik predmet

Ronioci iz dokumentarne ekipe koji traže olupinu aviona iz Drugog svjetskog rata u blizini obale Floride pronašli su šest metara dugačak komad olupine svemirskog šatla Challenger, koji je eksplodirao i raspao se ubrzo nakon lansiranja 1986. godine, objavila je NASA u četvrtak.

Ronioci su kontaktirali NASA-u nakon što su uočili velik predmet uglavnom prekriven pijeskom na dnu okeana na kojem su bile prepoznatljive pločice šatla, stoji u saopćenju američke svemirske agencije.

“Ovo otkriće daje nam priliku da se još jednom prisjetimo ostavštine sedmero astronauta koje smo izgubili i da razmislimo o tome kako nas je ova tragedija promijenila”, rekao je u izjavi NASA-in čelnik Bill Nelson.

Ronioci su ranije ove godine istraživali morsko dno kod Floride u sklopu dokumentarca History Channela pod nazivom “Bermudski trokut: U prokletim vodama” o pojasu Atlantskog kceana, koji je dugo podložan mitovima o navodnom nadnaravnom nestanku aviona i brodova.

Tražili su olupinu spasilačkog aviona PBM Martin Mariner, koji je netragom nestao 5. decembra 1945., dok je tragao za pet torpednih bombardera američke mornarice, koji su također nestali tog dana.

Ovo otkriće predstavlja prvi pronalazak dijela olupine Challengera u posljednjih 25 godina.

Nelson je rekao da NASA pokušava utvrditi hoće li izvući olupinu i “koje dodatne radnje može poduzeti u vezi s artefaktom koji će na pravi način odati počast ostavštini poginulih astronauta Challengera i porodica koje su ih voljele.”

Challenger je eruptirao u plamenu kuglu 73 sekunde nakon polijetanja iz svemirskog centra Kennedy 28. januara 1986. Svih sedam članova posade je poginulo, uključujući učiteljicu Christu McAuliffe.

Riječ je o jednoj od najgorih katastrofa u historiji američkog svemirskog programa, podsjeća Hina.