in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kad najsmotaniji razbojnici Divljeg zapada pokušaju da opljačkaju voz

Braća Dalton su odrasla u Oklahomi i Kanzasu tokom perioda poslije Građanskog rata

Bob, Gret i Emet Dalton bili su samo trojica od 10 sinova Luisa i Adelaine Dalton. Braća su odrasla u Oklahomi i Kanzasu tokom perioda poslije Građanskog rata, kada je ovaj reon bio ispunjen nasiljem usljed pojave ratnih i zloglasnih bandi. Ipak, većina dječaka iz porodice Dalton izrasla je u građane koji poštuju zakon, a Frenk Dalton, jedan od starije braće, bio je i zamenik američkog maršala, piše Histrory.

Ironično je to da je Frenkova pozicija u sprovođenju zakona i dovela mlađu braću u svijet zločina.

Kada je Frenk ubijen 1887. godine, Gret je zauzeo njegovo mjesto zamjenika maršala i regrutovao je Emeta i Boba kao pomoćnike. Razočarani sudbinom njihovog starijeg brata koji se pridržavao zakona, trojica Daltonovih momaka sve su manje marili za zakon i počeli su da kradu stoku i konje kako bi dopunili svoje prihode. Braća su ubrzo počela da zloupotrebljavaju službena ovlaštenja za svoje ciljeve, a 1888. godine ubili su čovjeka koji je progonio Bobovu djevojku.

Ovakve grube zloupotrebe vlasti nisu dugo ostale ispod radara. Do 1890. godine, sva tri muškarca proglašena su za kršioce zakona, premda su uspjeli da izbjegnu zatvorsku kaznu. Okrećući se nekim od također teških kriminalaca za koje su se prethodno zakleli da će ih privesti pravdi, Daltoni su odlučili da prošire svoje kriminalne radnje. Bob i Gret uputili su se u Kaliforniju, ostavljajući Emeta u Oklahomi jer su smatrali da je još premlad za život teškog zločinca. U Kaliforniji su planirali da se povežu sa svojim bratom Billom i postanu pljačkaši banaka i vozova.

Prvi pokušaj pljačke voza braće Dalton bio je fijasko. Tog 6. februara 1891. godine Bob, Gret i Bill pokušali su da opljaćkaju voz na južnom Pacifiku u blizini Alile u Kaliforniji. Dok je Bil pucnjima iznad glava putnika spriječavao da bilo ko od njih učini nešto nepredviđeno i neposlušno, Bob i Gret su pokušavali da primoraju inženjera da im pokaže lokaciju vagona koji prenosi novac.

Kada je inženjer pokušao da pobegne, jedan od braće ga je upucao u stomak. Pronašavši vagon, Bob i Gret su zahtjevali da stražar koji se nalazio unutra otvori teška vrata. On je to odbio i počeo je pucati na njih iz malog špijunskog otvora. Bili su iznenađeni i nespremni, te su se konačno povukli i pobjegli – bez novčanog plijena.

Daltoni bi sebi učinili uslugu da su ovaj neuspjeh shvatili kao loš znak i posvetili se jednostavnijim potjerama za novcem. Umjesto toga, vratili su se u Oklahomu, ponovo se sastali sa mladim Emetom i počeli da organiziraju i sprovode ozbiljne pljačke.

Godinu kasnije, banda je izvodila još jednu pljačku, hrabro pokušavši da istovremeno opustoši dvije banke. Građani su ih uhvatili na djelu i ubili Boba, Greta i još dva člana njihove bande. Emet je teško ranjen i kasnije je odslužio 14 godina zatvora.

Od svih zločinaca iz porodice Dalton, samo je Emet dočekao starost. Pušten je iz zatvora 1907, oženio se i nastanio u Los Angelesu, gdje je izgradio uspješnu karijeru u oblasti nekretnina. Legenda o braći Dalton nastavila je da živi i do danas, zahvaljujući čuvenom stripu o Taličnom Tomu.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba