in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Niantic ukida podršku za Pokémon Go u Rusiji i Bjelorusiji

Gaming

Nakon molbe ukrajinskog potpredsjednika vlade Mihaila Fedorova da gaming kompanije prestanu s radom u Rusiji i Bjelorusiji, Niantic je najavio da će ukinuti podršku za Pokémon Go u tim zemljama.

Iz kompanije navode da je preuzimanje Pokémon Go igre već onemogućeno u tim područjima, a da će uskoro i mogućnost igranja biti obustavljena. Nianticov potez dolazi uslijed vala sličnih odluka drugih gaming kompanija koje su odlučile obustaviti poslovanje ili usluge u tim zemljama kao odgovor na rusku invaziju, piše Engadget.

Sony je već obustavio prodaju igara i konzola u Rusiji, a Microsoft je zaustavio svu prodaju u zemlji. Uz to, Nintendo je prošlog vikenda onemogućio prodaju igara na svom eShopu, a nedavno je najavio da će prestati slati proizvode u Rusiju, uključujući i Switch.

Neke gaming kompanije su nastavile pružati ograničenu uslugu za svoje igre pa tako Bungie i dalje pruža podršku za osnovnu verziju Destiny 2, ali igrači u Rusiji više nemaju mogućnost kupnje DLC sadržaja. S druge strane, druge gaming kompanije, uključujući Epic, Ubisoft, CD Projekt Red, Take-Two, EA i druge, u potpunosti su prestale prodavati svoje igre u Rusiji.

Za sada nije poznato koliko će dugo trajati Nianticova suspenzija usluge u Rusiji i Bjelorusiji.