in

iPhone 16 Pro model će imati nešto što do sada nijedan Appleov mobitel nije

Već se o tome pričalo, a sad leakster na društvenoj mreži Weibo još jednom potvrđuje – iPhone 16 Pro i 16 Pro Max će imati rekordno tanke okvire ekrana.

Utrka u stanjivanju okvira ekrana se nastavlja. Mnogi su pokušali zakrivljenim zaslonima, ali u modu su se vratili ravni ekrani.

 

Samsung je ove godine svojom Galaxy S24 serijom pokazao kako tanki okviri ekrana mogu biti. Što je i bitnije, mogu biti i apsolutno simetrični, što je ranije bilo puno teže izvesti. Zbog konektora panela s matičnom pločom, donji je okvir u pravilu bio deblji.

Apple je uvijek težio perfekciji i simetriji, što se vidi i iz njihove još uvijek aktuelne iPhone 15 Pro serije.

Sve više izvora ukazuje na to da s iPhone 16 Pro modelima idu korak dalje. Naime, leakster Setsuna Digital na kineskoj mreži Weibo priča o svojim dojmovima iz prve ruke. Navodno je u rukama imao ekranske panele iPhone 16 Pro i 16 Pro Max telefona.

Nije mu bilo teško izmjeriti debljinu okvira pa je otkrio da će iPhone 16 Pro imati okvir ekrana debljine tek 1.2 mm. iPhone 16 Pro Max ide još tanje s 1.15 mm.

Za poređenje, iPhone 15 Pro ima okvir ekrana debljine 1.71mm, a iPhone 14 Pro 2.15mm.

Apple će to navodno postići posebnom tehnologijom nazvanom Border Reduction Structure (BRS).

Upravo zahvaljujući tome, Apple će povećati ekrane oba 16 Pro modela, bez da proporcionalno poveća ukupne gabarite telefona.

Podsjetimo, iPhone 16 Pro će dijagonalom zaslona porasti do 6.3 inča, a iPhone 16 Pro Max do 6.9 inča, javlja SmartphoneHrvatska.