in

Spotify ponovo podiže cijene u SAD-u, isto se očekuje i na zapadnim tržištima

Poznata platforma za streaming muzike Spotify je najavila rast cijena svojih usluga od jula u SAD-u, ali se očekuje da će se to proširiti i na zapadna tržišta u periodu koji dolazi.

Spotifyjev premium plan će koštati 11,99 dolara mjesečno, dolar više u odnosu na prethodnih 10,99. Za Duo plan, koji koriste dva korisnika, bit će skuplji za dva dolara s cijenom od 16,99 dolara. Plan namijenjen porodicama poskupljuje za tri dolara na 19,99 dolara. Studentski plan je jedini čija se cijena od 5,99 dolara mjesečno neće mijenjati.

 

Zanimljivo, prema novim cijenama će Spotify biti skuplji u odnosu na Apple Music u SAD-u, koji i dalje košta 10,99 i 16,99 dolara mjesečno za individualni i porodični plan.

Međutim, ovaj potez Spotifyja bi mogao “motivisati” Apple da također poveća cijene kako bi se izjednačio s rivalom. Prodaja sličnih stvari po istim cijenama je očigladno kapitalistička konkurencija.

Spotify prosluje prilično dobro u proteklom periodu, prihodi su veći za 20 posto, a došlo je i do povećanja pretplatnika za 14 posto. Stoga se ne radi o očajničkom potezu da se zaradi više novca, nego o pokušaju da se što bolje iskoriste dobra vremena.

Spotify je prethodno povećao cijene u julu prošle godine, kada je premium plan poskupio s 9,99 na 10,99 dolara.