in

TUGYTUGY

Novi iPhone SE stiže 2025. godine s OLED ekranom

Apple je posljednji pristupačni iPhone SE plasirao na tržište 2022. godine nakon što se njegov prethodnik pojavio dvije godine ranije, no čini se da će kompanija iz Cupertina ovog puta preskočiti jednu godinu, što znači da će kupci na novi SE čekati od 2025. godine.

Ove informacije su se pojavile u južnokorejskim medijima uz još neke informacije među kojima je i ta da će novi iPhone SE dobiti OLED ekran, koji ranije nije viđen u ovoj pristupačnoj liniji uređaja.

Svi prethodni modeli iPhonea SE su koristili LCD pane, no budući najpristupačniji iPhone će konačno napraviti iskorak na ovom polju.

U izvještajima se navodi da se trenutno tri proizvođača bore za Appleove narudžbe za sljedeći iPhone SE, a Samsung navodno nudi najnižu cijenu, koja iznosi 30 dolara po panelu. BOE je napravio cijenu od 35 dolara po panelu, a Tianma ih nudi po 40 dolara. Apple još nije potpisao ugovor ni s jednim proizvođačem jer je navodno spreman ponuditi samo 20 dolara po panelu. Pregovori su još uvijek u toku.

Bilo kako bilo, paneli koje će koristiti novi iPhone SE bit će slični onim koji su korišteni za iPhone 13 i iPhone 14, tako da se može očekivati 6,1-inčni ekran rezolucije 1.170×2.532 piksela, maksimalne svjetline 1.200 nita, a možda i Ceramic Shield staklo preko njega.

Također, izvještaji iz Južne Koreje govore da su Samsung Display i BOE u dobroj poziciji za dobijanje ugovora, dok Tianma vjerovatno nije ozbiljan konkurent zbog tehnologije koja zaostaje za rivalima.

Prednost Samsunga i vjerovatno razlog ponude najpovoljnije cijene je to što je proizvodio panele za iPhone 14 te sada može koristiti sav postojeći alat ili čak zalihe panela ako ih ima.

Samsung također može ponuditi povoljnu cijenu jer može ostvariti veći profit od panela namijenjenih iPhoneu 15 i iPhoneu 16. S druge strane, BOE treba što više narudžbi jer je prošle godine izgubio dobru priliku da poveća proizvodni kapacitet OLED panela kada se suočio s poteškoćama u proizvodnji panela za iPhone 15, čime je više narudžbi stiglo za Samsung Display.