in

GPT trgovina sa 3 miliona AI botova počinje sa radom

OpenAI je otvorio internetsku trgovinu gdje korisnici mogu dijeliti prilagođene verzije popularnog bota ChatGPT. Ovo lansiranje, koje je bilo odgođeno zbog turbulencija u vodstvu prošle godine, omogućuje korisnicima stvaranje chatbota prilagođenih različitim zadacima, poput onih koji podučavaju matematiku ili stvaraju recepte za koktele. Trgovina, nazvana GPT Store, dostupna je od srijede za plaćene korisnike ChatGPT-a, a korisnici mogu dijeliti svoje stvorene chatbote javno. Planira se i omogućiti korisnicima zarađivanje novca od njih, slično konceptu trgovina aplikacija poput Apple Store i Play trgovine.

GPT Store tvrtke funkcionira poput aplikacijskih trgovina, omogućavajući korisnicima pregledavanje najpopularnijih chatbota na ploči i pretraživanje prema kategorijama. U blog objavi koja najavljuje lansiranje, OpenAI ističe da je do sada stvoreno 3 milijuna prilagođenih chatbota, no nije precizirano koliko ih je dostupno pri samom početku trgovine.

Ova inicijativa dolazi u vrijeme dok OpenAI gradi svoj ekosustav usluga i istražuje nove izvore prihoda. Također su najavili novu plaćenu razinu ChatGPT-a za tvrtke s manjim timovima, počevši od 25 dolara mjesečno po korisniku. Prvu poslovnu verziju ChatGPT-a s dodatnim značajkama i sigurnosnim mjerama privatnosti predstavili su u kolovozu prošle godine.

Korisnici koji plaćaju pristup ChatGPT-u, uključujući poslovne korisnike i pretplatnike na ChatGPT Plus, imaju pravo koristiti ili stvarati prilagođene GPT-ove. Iako korisnici neće odmah moći ostvarivati profit od svojih chatbota, OpenAI planira podijeliti detalje o tome kako ljudi mogu zarađivati novac od njih tijekom prva tri mjeseca ove godine. Tvrtka najavljuje da će korisnici u SAD-u biti nagrađeni “na temelju angažmana korisnika” s njihovim chatbotima.

OpenAI je prvotno planirao pokrenuti trgovinu krajem studenoga prošle godine, ali su odgodili lansiranje zbog smjene izvršnog direktora Sama Altmana u istom mjesecu.

Startup će redovito predstavljati nove GPT-ove, a među istaknutim chatbotima pri lansiranju su oni tvrtke Canva koji pomažu u dizajniranju logotipa, letaka i drugih medijskih sadržaja, te oni koji preporučuju staze za rekreativno planinarenje.