in

Procurile informacije o Samsungovim pametnim naočalama

Samsungov tajnoviti rad na naočalama proširene stvarnosti (XR) napravio je korak naprijed, jer su se pojavile slike i specifikacije ranog prototipa. Iako je brzo uklonjena, kineska tehnološka stranica podijelila je detalje o prototipu naočala Samsung XR. Procurile informacije pružaju naš prvi pogled na Samsungovu viziju za XR uređaj.

Prototip naočala Samsung XR ima četiri kamere za praćenje okrenute prema van na uglovima, vjerojatno za praćenje položaja. Također sadrži dvostruke RGB kamere za prolaz boja i senzor dubine za praćenje ruke i okoline.

Naočale koriste OLED mikrozaslone i pancake leće za dizajn tankog vizira. Zanimljivo je da ga pokreće Samsungov vlastiti Exynos 2200 čip, a ne Qualcomm XR čipset. Ovaj čipset dobio je kritike zbog problema s pregrijavanjem i prigušivanjem na pametnim telefonima, tako da ostaje za vidjeti je li Samsung optimizirao čip za produžena XR radna opterećenja.

Za razliku od nekih konkurenata, Samsungov prototip ne uključuje namjenske kontrolere kretanja. Čini se da se oslanja isključivo na unose rukom i praćenjem očiju. Cijene za potencijalnu potrošačku verziju procjenjuju se na 1500-2000 dolara, što je niža cijena od Appleovih Vision Pro slušalica od 3500 dolara.

U slučaju da ste propustili, Apple Vision Pro predstavljen je na WWDC 2023 u lipnju. Omogućit će vlasnicima interakciju s aplikacijama na njegovim zaslonima dok istovremeno gledaju stvarni svijet.

S druge strane, ovo nije prvi Samsungov iskorak u AR/VR industriju. Godine 2015. Samsung je predstavio nove Gear VR naočale . Međutim, naočale su same po sebi bile beskorisne – da bi radile, trebao im je drugi uređaj koji bi služio kao unutarnji zaslon.

Samsung navodno cilja na lansiranje sredinom 2024. dok nastavlja razvijati i usavršavati naočale XR kako bi se bolje natjecao s Appleom. Uređaj će raditi na softverskoj platformi XR temeljenoj na Androidu. Iako se specifikacije mogu promijeniti prije lansiranja, ovi procurjeli detalji pružaju vrijedan uvid u Samsungove ambicije za XR naočale.