in

Ovi telefoni mogli bi biti među prvima sa Snapdragon 8+ Gen 2 čipom

Prije par dana prenijeli smo informaciju da bi Galaxy S23 serija uskoro mogla izgubiti dominaciju na jednom polju. Radi se o specijalnoj verziji Snapdragon 8 Gen 2 čipa, koji je nazvan Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. No, uskoro će ovaj čip pod drugim imenom koristiti i drugi proizvođači, a sada saznajemo koji bi telefoni mogli biti među prvim s ovim čipom.

Novi Snapdragon 8+ Gen 2 čip još nije predstavljen, ali očekuje se da će to uskoro učiniti kompanija Qualcomm. Ovaj čip obećava poboljšane performanse u odnosu na obični 8 Gen 2.

Verzija ovog čipa koja se koristi na Samsungovoj Galaxy S23 seriji ima 5% brži CPU, 5,7% brži GPU i poboljšanu AI obradu u odnosu na obični Snapdragon 8 Gen 2. U suštini, radi se o overclockanoj verziji običnog Snapdragona Gen 2.

Kako prenosi poznati leaker, Snapdragon 8+ Gen 2 je trenutno na testiranju od strane nekoliko kineskih brendova, uključujući Xiaomi, Meizu, Oppo i iQOO. Glasine sugeriše na to da bi iQOO 11s, za kojeg se očekuje da će debitovati u trećem kvartalu 2023. godine, mogao biti prvi telefon koji će biti isporučen s ovim čipom. Nakon njega, Redmi K60 Ultra također bi trebao biti isporučen sa novim čipom.

Pored ova dva telefona, očekuje se da bi Realme trebao predstaviti Realme GT Neo 6 sa ovim čipom, dok bi OnePlus svog aduta mogao imati u vidu OnePlus Ace 2 Pro telefona.

U narednim danima i sedmicama možemo očekivati više informacija o novom čipu, a koje će uključivati i datum predstavljanja.