in

Mini LED gaming monitor Philips Evnia 34M27C600MV ističe se iznimnom svjetlinom

Tvrtka TP Vision pod sobom ima Philips i AOC brend i u volumenu prodaje monitora je u samom vrhu u svijetu. Nakon niza gaming serija pod okriljem AOC-a, njegova linija Philips proizvoda nedavno je predstavila novu seriju Evnia koja se ističe atraktivnim dizajnom i mini LED VA panelom koji je sposoban isporučiti visoku svjetlinu.

Osim što je panel osjetno svjetliji od većine gaming monitora i vanjštinom se Evnia serija trudi odati dojam ekskluziviteta. Stalak s dva kraka koji su oštrije postavljeni prema naprijed u odnosu na blagu zakrivljenost ekrana od 1500R i bijela vanjština s dodatkom Ambiglow tehnologije ostavlja dojam kvalitete. Stalak dopušta nagib (5° naprijed, 20° natrag),  zakretanje (20° lijevo, 20° desno) te podešavanje po visini,

Ono što smo prije u obliku Ambilighta imali priliku vidjeti na Philips televizorima, već neko vrijeme proizvođač ugrađuje kao dodatak na gaming monitore kao što su bili Momentum modeli. Princip rada je isti i zid iza monitora će biti pozadinski osvijetljen u bojama koje prenose one sa slike na ekranu i na taj način pojačati vizualni dojam.

Upravo je vizualni dojam i visoka svjetlina s HDR1400 certifikatom najimpresivnija stavka ovog monitora. Mini LED pozadinsko osvjetljenje omogućuje puno višu svjetlinu VA panela koji u odnosu na IPS ima u startu veći kontrast i bolji prikaz tamnih dijelova. U HDR modu svjetlina doseže 1400 cd/m2, a izuzetno je impresivna i u SDR sadržaju kada je oko 720 cd/m2.

I dok LED monitori ne mogu dobiti preciznost kakvu nude OLED zasloni gdje se svaki pojedini piksel može upaliti i ugasiti, Mini LED je kod televizora i monitora prijelazna tehnologija koja u ovom slučaju nudi 1152 zone lokalnog zatamnjenja. Uz visoku svjetlinu i sweet spot  rezoluciju za 34” od 3400 x1440 koja neće ubiti vašu grafičku karticu i većem krugu igrača omogućiti dostizanje 165 FPS-a kako bi mogli iskoristiti visok frame rate od 165 Hz kojeg podržava ovaj widescreen. Omjer stranica 21:9 i blaga zakrivljenost trebali bi omogućiti kvalitetno uživanje u igrama, filmovima i drugom podržanom sadržaju. Philips je za ovaj monitor naveo neobično vrijeme odziva od 2,5 ms (GTG) i ono vjerojatno nije na razini bržih OLED i boljih IPS panela.

Da bi iskoristili 165 Hz trebat ćete monitor spojiti preko DisplayPort 1.4 sučelja, a osim njega na raspolaganju su dva HDMI 2.1 porta koji su po defaultu postavljeni na  120 sličica u sekundi kako bi bili spremni za konzolaše. Doduše, možete se spojiti i preko USB-C porta kojim s 90W ujedno možete i puniti laptop, ali to neće biti dovoljno struje za pogon jače grafike koja je u stanju isporučiti preko 165 FPS-a. Monitor ima i USB hub s četiri utora.

Iako će ozbiljniji igrači monitor koristiti u kombinaciji s kvalitetnim slušalicama, posve su upotrebljivi i 5W stereo DTS zvučnici.

OSD izbornik je dostupan preko joysticka na pozadini ekrana i omogućuje hrpu postavki u stiliziranom prikazu kao što su podešavanje ambijentalne LED rasvjete, četiri razine osvjetljenja ekrana, slike u slici i odabir modova rada.

Ukupno ovaj 34” gaming model donosi visoku svjetlinu i mini LED VA panel s više zona lokalnog zatamnjenja te relativno visok kontrast (za sve izvan OLED svijeta). Tu je i 165 Hz i dobra opremljenost sučeljima te opcijama podešavanja ergonomije. S druge strane, Philips Evnia nije među najbržim panelima. Na hrvatskom tržištu ovaj monitor se može nabaviti u pojedinim web trgovinama gdje mu se cijena kreće između 890 i 996 eura.