in

iOS 17 navodno stiže s nekim dugo očekivanim promjenama

Kompanija Apple već neko vrijeme radi na svojoj sljedećoj verziji operativnog sistema za iPhone. Novi iOS 17 trebao bi biti predstavljen kasnije ove godine. Prema najnovijim informacijama, on će donijet nekoliko novih funkcija.

Kako prenosi poznati Mark Gurman iz Bloomberga, kompanija iz Cupertina sprema se za predstavi iOS 17 u šestom mjesecu ove godine. Ranije se vjerovalo da će ova verzija iOS-a stići sa manjim promjenama u odnosu na aktuelni iOS 16, ali čini se da će se ipak raditi o većim promjenama, jer je očigledno američka kompanija odlučila promjeniti strategiju u kasnijoj fazi razvoja iOS-a 17.

Tako će navodno iOS 17, umjesto da se fokusira, uglavnom, na poboljšanje performansi, stići s gomilom novih funkcija. Tako Gurman navodi da će nova verzija ponuditi poboljšano CarPlay iskustvo i nadogradnju aplikacije Siri.

Pored toga, navodi se da će iOS 17 stići sa podrškom za bočno učitavanje aplikacija, kao i podrškom za alternativne trgovine aplikacije, što bi bila velika promjena u odnosu na dosadašnju politiku Apple-a po tom pitanju.

Worldwide Developers Conference (WWDC 2023) zakazan je za šesti mjesec ove godine, a očekuje se da će upravo na njemu Apple predstaviti iOS 17.

U prvom izvještaju o iOS-u 1 navedeno je da on neće stići s velikim vizuelnim promjenama. Zapravo, navedeno je da će iOS 17 izgledati identično kao i iOS 16. Pored toga, navedeno je da će on stići sa podrškom za Apple-ov Reality Pro AR/VR uređaj. Tako će iOS 17 navodno stići s posebnom aplikacijom samo za ovaj uređaj. Očekuje se sličan koncept kao kod aplikacije Watch, ali sa “značajno više funkcija”.