in

Xiaomi sprema nevjerovatnu brzinu punjenja

Brzina punjenja pametnih telefona u posljednjih par godina drastično se povećala, pa je tako sada moguće napuniti telefon u potpunosti za svega 10-ak minuta. Prema najnovijim informacijama koje stižu iz Kine, kompanija Xiaomi sprema se da proizvede još brže punjenje.

Kako prenosi poznati leaker Digital Chat Station, kineska kompanija navodno se sprema za masovnu proizvodnju tehnologije super brzog punjenja od čak 300 W. Ova će tehnologija navodno omogućiti da se telefon u potpunosti napuni za samo 5 minuta.

Xiaomi je nedavno otkrio da modifikovana verzija Redmi Note 12 Pro+ telefona ima podršku za brzo punjenje od 290 W. Tako se ova verzija telefona u potpunosti napuni za 5 minuta, dok se do 50% telefon napuniti za samo dvije minute. Čini se da Xiaomi želi ovakvu tehnologiju brzog punjenja komercijalizovati.

300 W tehnologija super brzog punjenja rezultat je inovativnog dizajna i novih materijala, počevši od arhitekture punjenja telefona pa do baterije. Punjač koristi integrisani GaN (galijev-nitrid) četvrte generacije, koji zadržavat istu veličinu kao i Xiaomijev punjač od 210 W, ali sa povećanjem snage od 43%, postižući gustinu snage od 2,31W/cm³

Punjenje uključuje prilagođeni čip sa maksimalnom efikasnošću konverzije od 98%. Ovo rješava problem zagrijavanja na ulaznoj strani punjenja i smanjuje porast temperature na izlazu. Pumpe su smještene tako da bi se izbjeglo koncentrisano stvaranje toplote.

Ovakva tenhologija super brzog punjenja predstavljat će napredak u tehnologiji brzog punjenja i mogla bi, na neki način, promijeniti način na koji koristimo pametne telefone. Također, ovakva tehnologija mogla bi imati uticaja i na ostale uređaje, kao što su laptopi i električna vozila.

Datum predstavljanja tehnologije 300 W brzog punjenja još nije poznat.