in

I Kinezi imaju svoj chatbot

Kineski tehnološki gigant Baidu u četvrtak je predstavio svoj dugo očekivani chatbot koji pokreće vještačka inteligencija, poznat kao Ernie Bot.

Izvršni direktor kompanije Baidu je rekao da je to kulminacija godina napornog rada firme na području vještačke inteligencije.

Iako Bot još uvijek ne radi savršeno, pustili su ga u rad zbog potražnje na tržištu, rekao je Robin Li na konferenciji za medije u Pekingu.

Dionice kompanije na berzi u Hong Kongu pale su za 10% dok je demonstrirano kako bot odgovara na pitanja, piše pjesmu i proizvodi video i sliku sa upitima, prenosi b92.

Do danas je 650 kompanija istaklo da će se pridružiti Ernie sistemu, dodao je. Kineski državni mediji i hram Šaolin bili su među prvim prijavljenim partnerima Ernie Bota. Popularnost ChatGPT-ja, koji podržava Microsoft, izazvala je utrku među kineskim tehnološkim divovima i startupima da razviju rivala.

Iz Baidua kažu da su dugogodišnja ulaganja u istraživanje i razvoj vještačke inteligencije jedan od razloga zašto su u najboljem položaju među kineskim kompanijama da konkurišu ChatGPT-u. Troškovi istraživanja i razvoja Baidua u 2022. iznosili su 21,4 milijarde juana (3,1 milijardu dolara), što čini 22% prihoda.

Baidu planira da i upotrijebi Ernie Bot kako bi revolucionizovao svoj pretraživač, daleko najdominantniji u Kini, kao i za povećanje efiksnosti u skladištenju podataka, pametnim automobilima i kućnim aparatima.