in

Amazon planira lansirati prve internetske satelite do 2024.

Tvrtka Amazon.com u vlasništvu Džefa (Jeffa) Bezosa objavila je da planira lansirati svoje prve internetske satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove.

Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Ilona Maks (Elona Muska) i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnoj razini.

Amazonova jedinica za satelitski internet, Project Kuiper će kasnije tijekom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je tvrtka.

Bit će to prvi od više od 3000 satelita koje tehnološki div planira lansirati u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina.

Planiraju proizvoditi tri do pet satelita dnevno

“Definitivno ćemo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine“, rekao je Dave Limp, voditelj Amazonova Odjela za potrošačke uređaje na konferenciji u Washingtonu.

Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućio bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026.

Limp je rekao da tvrtka planira proizvoditi “tri do pet” satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.

S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu kani uložiti više od 10 milijarda dolara, Amazon se povlači iz dijela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku da bi uspio proizvesti milijune terminala potrebnih za povezivanje kupaca s Kuiper satelitima.