in

Microsoft kreira nove borbene naočare za američku vojsku

Nova verzija ima za cilj da riješi probleme sa glavoboljom, naprezanjem očiju i mučninom koji su imali vojnici prilikom testiranja.

Američka vlada navodno nabavlja još više AR borbenih naočara zasnovanih na HoloLens-u od Microsoft-a nakon što je otkrila da trenutna verzija ima neke nedostatke koje treba otkloniti.

Zapravo, umesto da naruči više od trenutnog modela, vlada je odobrila 40 miliona dolara Microsoftu da razvije novu verziju.

Razvoj novih borbenih naočara zasnivaće se rezultatima testiranja od prošle godine. Tada je 70 vojnika nosilo trenutnu verziju tokom tri 72-časovna scenarija koji simuliraju uslove borbe. Rezultati su pokazali da su vojnici patili od “glavobolje, naprezanja očiju i mučnine” kao i da je sistem imao previše “kvarova osnovnih funkcija”.

Američka vojska je prvobitno tražila 400 miliona dolara za kupovinu do 6.900 pari naočara kao deo vladinog finansiranje od 1,75 biliona dolara.

Umjesto toga, Kongres je odobrio 40 miliona dolara za razvoj nove verzije. Vojska je već dala Microsoft-u 125 miliona dolara za kreiranje izmijenjenog modela. Međutim, novi planovi podrazumevaju investicije do 21,9 milijardi dolara u narednoj deceniji za čak 121.000 uređaja.

Ugovor Ministarstva odbrane značajno je povećao Microsoft-ovu sposobnost da profitira od svog AR uređaja. Prije nego što je sarađivala sa Ministarstvom odbrane, kompanija je plasirala slušalice za proizvodnju, obuku i druge industrijske svrhe.

Iako je Microsoft nagovestio eventualnu potrošačku verziju HoloLensa, kompanija još uvek nije objavila nikakve detalje.