in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Velika promjena stiže na flagship pametne telefone

Apple će tako na iPhoneu 15 Pro i Pro Max izbaciti fizičke tipke za pojačavanje i stišavanje

Proizvođači mobilnih uređaja pripremaju velike promjene na nadolazećim generacijama svojih top-modela pametnih telefona. Prvi bi te promjene, prema analitičaru Ming-Chi Kuou, trebao uvesti Apple na nadolazećoj generaciji iPhonea Pro, a nakon toga ih možemo očekivati i na najjačim modelima pametnih telefona koje pokreće Googleov Android.

Apple će tako na iPhoneu 15 Pro i Pro Max izbaciti fizičke tipke za pojačavanje i stišavanje te za paljenje i gašenje telefona. Bočni dio uređaja tako će biti potpuno ravan i bez tipki, ali putem tog dijela korisnici će i dalje moći paliti i gasiti telefon te upravljati zvukom.

Naime, iako će izbaciti fizičke tipke, na istim će mjestima ispod kućišta Apple će ubaciti tri vibrirajuća motora koja će reagirati na dodir prsta tako da će korisnici osjetiti kao da su pritisnuli tipku. Kompanija je sličnu taktiku upotrijebila i na starijim modelima iPhonea (7 i 8) kada je izbacila fizičku Home tipku i zamijenila je tipkom osjetljivom na dodir.

Nakon iPhonea, očekuje se kako će i top-modeli telefona koji rade na Androidu slijediti Appleov dizajn, objasnio je buduće trendove na smartphone tržištu Kuo. Izbacivanjem ovih tipku, Apple će ukloniti dvije dodatne ulazne točke za vodu, a to bi mogao biti samo još jedan korak prema telefonu koji više neće imati fizičkih ulaza. Naime, već se neko vrijeme govori o potpuno bežičnom iPhoneu, odnosno telefonu koji više ne bi imao priključke za punjenje i povezivanje, već bi se punio isključivo bežično.

Tako nešto ne treba očekivati tako skoro, ali to bi zaista mogla biti budućnost iPhonea, ali i telefona drugih proizvođača. Do tada Apple više neće koristiti dosadašnji priključak Lightning, već će ga zamijeniti s priključkom USB-C kakav koristi većina Androida. Razlog za to je, kako smo već pisali, nedavna odluka Europske unije koja želi standardizaciju punjača, kako bi se smanjila količina otpada, prenosi 9to5 Google.