in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

‘Always-on’ na iPhoneu 14 Pro nije ono što ste očekivali

Novi uređaji

Apple se s dolaskom novog iPhonea odvažio i u uređaj ubacio funkciju za ekran koju brojni uređaji imaju već neko vrijeme. Kompanija je, doduše, pristup tehnologiji odradila na malo drukčiji način.

‘Always-o’n prikazi telefonu dozvoljavaju da prikaže osnovne informacije poput datuma, vremena i notifikacija čak i kad je zaključan i leži na stolu. U pravilu se ne pali cijeli ekran, već onaj dio na kojem su, piše Verge, ‘važni dijelovi’. Googleovi Pixeli, recimo, imaju crni ekran sa satom i nekoliko ikonica, što je korisno ako želite vidjeti što je novog bez otključavanja smartfona.

Apple je tu formulu odlučio promijeniti. Njihova implementacija umjesto većinom ugašenog zaslona koristi potpuno upaljen ekran koji je jako zatamnjen. Sljedeća verzija iOS-a koja izlazi danas (12. rujna) sa sobom donosi widgete i komplikacije na zaključan zaslon koji će ostati vidljivi na ekranu iPhonea 14 čak kada odložimo telefon. Appleovo rješenje je, dakle, pozadinska slika koja ostaje, ali zbog manje svjetline i još jednog trika troši puno manje baterije.

Apple je, kako bi napravio bolji proizvod od ostalih, prvo pričekao da se OLED tehnologija u potpunosti integrira s njegovim telefonima, a jedna od prednosti takvih panela je mogućnost paljenja pojedinih piksela koji se mogu osvjetljavati raznim intenzitetima svjetla te ih čini puno energetski učinkovitijima od prijašnjih tehnologija.

Dok svaki iPhone 14 dolazi sa OLED ekranom (kao i brojni modeli nakon iPhonea X), samo iPhone 14 Pro i Pro Max imaju dodatan hardver koji omogućava učinkovit rad ‘always-on-a’. Appleov voditelj marketinga Greg Joswiak rekao je da je tehnologija ostvarena ‘nekolicinom rješenja koja troše manje struje’ uključujući koprocesore unutar čipseta. iPhone 14 Pro i Pro Max mogu dinamički podesiti brzinu osvježenja zaslona s 120 Hz na 1 Hz, što znači da se ekran osvježava jednom u sekundi.

Verge navodi da nova tehnologija možda neće jako trošiti bateriju, s obzirom da prijašnji primjeri implementacije LTPO zaslona zbilja rade (jedna od njih je ona na Apple Watchu). Razloge za zabrinutost mogli bismo, doduše, pronaći kod Samsungovih primjena ove tehnologije – Galaxy S22 Ultra ima LTPO tehnologiju i baterija se uslijed njezinog korištenja prazni dosta brže.