in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Automobil koji neće imati volan, papučice gasa i kočnice? Apple ima velike planove za budućnost

Počeo s razvojem

Čini se kako su se u Appleu odlučili u kojem smjeru žele krenuti s razvojem vlastitog automobila te bi se za 4 godine na tržištu trebao pojaviti – Apple Car.

O ovom se vozilu piše već dugo godina, a Apple je s početnim razvojem krenuo još 2014. Od tada do danas kompanija je više puta mijenjala planove te su prvo razmišljali o automobilu, zatim su se fokusirali na softver za autonomnu vožnju koji bi licencirali proizvođačima vozila, ali posljednje glasine objavljene prošle sedmice govore da su Cook i ekipa zaista odlučili krenuti s razvojem vlastitog električnog automobila.

Opis njihovog vozila zvuči kao nekakav automobil budućnosti jer u njemu ne bi trebalo biti volana, niti papučica za gas i kočnicu. Jasno, sve to govori kako bi Apple Car trebao biti potpuno autonoman te bi svi ljudi u njemu bili samo putnici, a upravljanje bi prepustili PC-u.

Takav kompjuter pokretat će novi Appleov čip na kojem inženjeri kompanije rade već neko vrijeme i riječ je o ”najnaprednijoj komponenti koju je Apple interno razvio do sada”, tvrde u svom ekskluzivnom izvještaju novinari Bloomberga. Takav će čip, vjeruju u Appleu, biti dovoljno snažan za kompjuter i umjetnu inteligenciju koja će upravljati automobilom. Zbog toga bi se trebao i snažno zagrijavati, što predstavlja novi izazov za ekipu iz te kompanije koja će trebati razviti i napredan sistem hlađenja.

Apple ipak neće u potpunosti sam moći napraviti cijeli automobil, već su im za taj proces potrebni i partneri. Mediji su već nagađali o brojnim kompanijama s kojima je Apple stupio u kontakt – jedno se vrijeme čak činilo da će to biti Hyundai, ali do sada s niti jednom kompanijom još nije potpisan ugovor.

Osim što namjeravaju napraviti automobil bez volana i papučica za gas i kočnicu, u Appleu razmišljaju i o potpuno drukčijem rasporedu sjedišta unutar vozila. Naime, sva sjedišta bi mogla biti okrenuta prema unutrašnjosti vozila tako da, dok računalo upravlja automobilom, putnici mogu biti okrenuti jedan prema drugome kao u dnevnoj sobi, a ne u automobilu.

S obzirom na to da je do planiranog predstavljanja automobila ostalo još najmanje četiri godine, jasno je kako se do tada svašta može promijeniti, navodi Mac Rumors.