in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako popraviti oštećeni MP4 video file?

Postoji rješenje

Mnogi od nas svakodnevno koriste kamere za snimanje zanimljivih i bitnih trenutaka. Naši smartfoni su prepuni fotki i videa, koje zatim čuvamo ili dijelimo s drugima. Nažalost, povremeno se dogodi da neki od tih fajlova bude neispravan. Postoje situacije kad izgubite zaista bitne podatke, osobito ako se profesionalno bavite snimanjem ili fotografiranjem. To se dogodi iz više razloga, a najčešći su rušenja sistema, virusi ili neuspjela konverzija iz jednog formata u drugi.

Većina ljudi uopće ne zna da se takvi fajlovi mogu spasiti. U tom slučaju obično obrišu neispravne datoteke i pomire se s gubitkom, mada postoji Wondershare Repairit, alat koji može vratiti oštećeni video ili fotografiju u izvorno stanje.

Šta je Wondershare Repairit?

Ukratko, riječ je o softveru koji će popraviti video na kojem se pojavila greška, a isto vrijedi i za fotografije. Pritom je važno istaknuti kako je proces brz i vrlo jednostavan, jer se svodi na dva do tri koraka. Wondershare Repairit je kompatibilan s Windows i Mac uređajima, stoga je zapravo svejedno na kojoj platformi radite, objašnjava Geek.

Podržani su brojni formati, uključujući INSV format. Širina podrške također se odnosi na hardver, jer će Wondershare Repairit ispraviti greške koje su nastale na bilo kojoj kameri ili pametnom telefonu.

Proces oporavka je jednostavan zato što je ovom programu svejedno gdje je greška nastala. Ona se mogla dogoditi prilikom snimanja, prebacivanja na kompjuter, ili kod uređivanja videa ili fotografije. Bez obzira na uzrok, Wondershare Repairit će napraviti istu stvar: popravit će oštećeni zapis. Informacije radi, ovaj program ima preko 150 miliona korisnika, što ga čini najpopularnijim softverom ove vrste u svijetu. Isto tako, iz vlastitog iskustva mogu pohvaliti kompaniju Wondershare.

Nakon instalacije na vašem Windows ili Mac uređaju, potrebno je pokrenuti program. Sučelje je jednostavno i pregledno te vas ni u kojem trenutku neće dovesti u nedoumicu. Izbornik s lijeva nudi tek dvije opcije. Tu možete birati trebate li popraviti video ili fotografiju. Koju god opciju da odaberete, proces i logika popravka bit će potpuno isti. Već na samom početku rada s ovim programom primijeti se sva jednostavnost i trud koji je u njega uložen: sučelje je krajnje jednostavno, a ista minimalistička filozofija provlači se od početka do kraja.

Dodavanje videa

Za početak, potrebno pritisnuti veliko dugme ‘Add’ u sredini ekrana, nakon čega ćete na svom kompjuteru izabrati oštećenu datoteku. Isto ćete postići i ako mišem prijeđete preko ikone u sredini.

Nakon što dodate datoteku, prikazat će vam se tehnički detalji videa odnosno fotke koju ste izabrali. Na raspolaganju su vam veličina videa, trajanje, rezolucija, format zapisa te datoteka u kojoj se video nalazi.

Ako prijeđete preko određenog videa, ponudit će se i opcija za njegovo uklanjanje. Isto tako, na dnu je ponuđeno dodavanje još videa, ili brisanje kompletne liste.

Pokretanje popravka

Ako ste završili s dodavanjem videa, potrebno je tek pritisnuti dugme ‘Repair’, čime će započeti proces popravljanja grešaka. Cijeli je postupak u potpunosti automatiziran, bez potrebe za ikakvim intervencijama korisnika. Nakon obrade, softver će vas obavijestiti o uspješno izvršenom zadatku. Nakon toga možete pregledati svaki video pritiskom na ‘Preview’ dugme, kako biste bili sigurni da je video oporavljen. Nakon toga snimite obrađeni materijal pritiskom na tipku ‘Save’. Video svakako snimite u novi folder, različit od onoga u kojem se nalazi original.

Ukoliko prilikom pregleda videa primijetite kako proces popravka videa nije dao željene rezultate, na raspolaganju je treći, napredni korak oporavka.

Napredni oporavak videa

Kao što je rečeno, ukoliko brzi poporavak nije odradio zadatak, postoji još jedna opcija. Napredni oporavak videa (Advanced Video Repair) je namijenjen za video zapise koji su ozbiljno oštećeni. Ova je metoda zahtjevnija i podrazumijeva dodatni rad i obradu videa, a sve kako bi oštećeni video profunkcionirao u idealnom stanju.

Prvo, uz originalni oštećeni video, potreban je još uzorak video zapisa (Sample video file). To je bilo koji drugi video, koji mora biti u istom formatu i snimljen istim uređajem kao oštećeni original. Wondershare Repairit koristi se uzorkom kako bi nadopunio podatke koji na originalu nedostaju. Kad dodate oba videa, softver će ih usporediti i dati vam do znanja jesu li ispunjena spomenuta dva uvjeta. Ukoliko jesu, potrebno je ponovno pritisnuti dugme ‘Repair’ i sačekati dok postupak oporavka ne završi.

Po okončanju oporavka, Repairit će ponovno ponuditi snimanje oporavljenog videa na vaše računalo. Ponovit ću što sam već rekao, video snimite u folder različit od onoga u kojem se nalazi oštećeni original.