in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google upozorava: 14.000 Gmail računa našlo se na meti ruskih hakera

Hakerski napad

Google je nedavno upozorio oko 14.000 svojih korisnika da su postali meta phishing napada. Iza napada stoji hakerska skupina APT28, koja se već neko vrijeme povezuje s Rusijom.

Napadi su otkriveni krajem septembra, a primijećeno je da predstavljaju veću prijetnju od prosječnih napada. Skupina APT28 poznata je i pod nazivom Fancy Bear, a u najnovijoj kampanji ciljala je Gmail korisnike iz različitih područja poslovanja, prenosi Bleeping Computer.

Sigurnosni stručnjaci ističu da su ovakvi napadi uobičajeni za aktiviste, novinare, vladine dužnosnike te one koji rade na sličnim pozicijama, prvenstveno iz razloga što napade financiraju vlade drugih zemalja.

Gmail je uspješno blokirao na vrijeme sve phishing mailove iz Fancy Bear kampanje pa su mailovi umjesto u inbox korisnika preusmjereni u spam folder i automatski klasificirani kao neželjena pošta.

APT28 skupina postoji od 2004. godine i obično se bavi krađom podataka i špijunažom. Među najnovijim metama našli su se njemački i norveški parlamentarci.

S ovakvim upozorenjima, Google želi obavijestiti pojedince da su na meti hakera kako bi mogli poboljšati sigurnost i zaštitu. Također, tvrtka preporučuje Advances Protection Program, kako za poslovne, tako i za privatne mail račune.