in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Windows 11 “zvanično” na nepodržanim kompjuterima

Službeno je, ali postoji uslov

Microsoft je na svojim stranama za podršku objavio metod za obilaženje provjere TPM-a na računarima koji ne zadovoljavaju ovaj zahtjev Windowsa 11, uz određene “uslove”.

U pitanju je rešenje koje je već poznato i kruži internetom, a svodi se na uređivanje Registry ključa HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup. Potrebno je dodati ime AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU, tip REG_DWORD, vrijednost 1.

Ovim podešavanjem će instalacioni medij koji možete napraviti alatom preuzetim na Microsoftovoj stranici biti upotrebiljiv na računarima koji nemaju TPM 2.0. Ipak, Microsoft “preporučuje da ne instalirate Windows 11 na uređaju koji ne ispunjava minimalne sistemske zahtjeve Windowsa 11”.

Više detalja o tome možete pročitati na strani posvećenoj instaliranju Windowsa 11 na uređajima koji ne ispunjavaju minimalne sistemske zahtjeve, gdje između ostalog piše:

“Ne preporučuje se instaliranje Windows 11 na uređaju koji ne ispunjava Windows 11 sistemskih zahtjeva. Ako odaberete da instalirate Windows 11 na hardveru koji ne odgovara, trebalo bi da pod pretpostavkom da postoji rizik od nalaženja problema sa kompatibilnošću.”

Uređaj možda ne radi zbog ove kompatibilnosti ili drugih problema. Uređaje koji ne ispunjavaju ove sistemske zahtjeve više neće biti zagarantovani da će primati ispravke, uključujući, ali ne i sigurnosne ispravke, navode iz Microsofta,