in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stižu poskupljenja: Nastupila najveća nestašica čipova ikada!

Vlada nestašica

Reći da pandemija nije pogodila sve industrije bi bilo itekako netočno, a s obzirom na to da sve više različitih grana industrije ovisi o čipovima, automatski se izvlači zaključak. Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života.

Vjerovali ili ne, nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerovatno mnoge stvari dobiti veću cijenu. Kako se bavimo telefonima, ni oni nisu izostavljeni. Evo koliko se čeka za čipove.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerovatno dugo. Tačnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 sedmica što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo, a i jedan i drugi proizvođač s ostatkom dijelova prave drukčije verzije tih telefona da zadovolje potražnju, prenosi Bloomberg.