in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako očistiti cache na bilo kojem web pregledniku?

Slijedite ove smjernice

Za većinu nas, koji dijelimo PC s nekim (nažalost, ne koristimo multiple user accounts), trebali bismo redovno čistiti cache i history unutar web preglednika. Ne zato što skrivamo stranice koje smo posjećivali, nego jer često i spremimo korisničko ime i šifru za neku stranicu pa se neko može umjesto nas logirati i slično.

Ironično je što vi možete koristiti i VPN i TOR i kriptirane emailove, no ako neko fizički dođe do vašeg kompjutera i počne ga koristiti, može doći do svih vaših podataka. A to ne želite!

Web preglednik će podatke koje skuplja o nama (historiju pretraživanja, cookieje, spremljene korisničke račune …) čuvati vječno. Cilj toga je da ako ste posjetili neku stranicu da ona bude spremljena kako biste istu sljedeći put brže i lakše našli.

Google Chrome

Ako koristite Googleov Chrome, u gornjem desnom uglu imate dugme s tri tačkice. Odaberite Settings > Show advanced Settings > Clear browsing data. Ili u URL upišite “chrome://settings/clearBrowserData” (bez navodnika). To vas vodi direktno do prozora za brisanje svega.

Ne samo historiju pretraživanja, nego i spremljenih šifri, cachea, slika i ostalog. Odaberite što želite obrisati (op.a. preporučujemo da označite sve), te u padajućem meniju u kojem birate vrijeme unutar kojeg želite obrisati odabrane stavke odaberete “from the beginning of time”. To će obrisati sve što je do sada spremljeno.

Chrome nema opciju da ne sprema vašu historiju pretraživanja. On jednostavno sve skuplja dok vi to ne obrišete. Ako ste u Chrome logirani sa svojim Google računom, kako navodi Pcchip, vjerovatno se sve sinhroniziralo s “Google My Activity”.

Idite na ovu stranicu, obrišite svu aktivnost (lijevi meni), te u gornjem desnom kutu opet odaberite gumb s tri tačkice. Uđite u Activity Control, te poisključite sve što ne želite da vam Google sprema (op.a. najbolje sve “pauzirati”).