in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

U Barceloni se jedu 3D printani vegetarijanski odresci?

Nevjerovatna sličnost

Novameatu je cilj rekreirati životinjska vlakna koristeći samo biljne sastojke, a oni koji su odreske i probali, poput novinara Guardiana, kažu da su najrealističniji dosad.

Malu senzaciju na Mobile World Congressu u Barceloni nije izazvao neki novi smartfon ili tehnološka naprava, već – odrezak. I to ne bilo kakav, već vegetarijanski, što i nije toliko neobično, koji je, međutim, i 3D printan, što je i pomalo senzacionalno. Španska tvrtka Novameat, koja ga je nudila posjetiteljima najvećeg sajma mobilne tehnologije u svijetu, razvija taj odrezak od 2018. s ciljem da proizvodnju omasovi i učini svoj proizvod uobičajenim. Dakle, nudit će ga redovno na masovnim tržištima.

Namjera je 3D vegetarijanski odrezak nuditi izravno potrošačima i restoranima zainteresiranim za takav proizvod. Kako bi to trebalo izgledati imali su prilike vidjeti posjetitelji MWC-a gdje su odresci iz 3D printera odlazili izravno na električni roštilj, a s njega na tanjure posjetitelja. Prema reakcijama koje donose mediji vege 3D odrezak nije bio nalik klasičnom, ali ipak je izazivao pozitivno iznenađenje onih koji su ga probali jer nisu očekivali da će tekstura tako dobro podražavati onu koju nalazimo kod mesa.

Kao i u drugim područjima, 3D printer se i ovdje pokazao dobrim rješenjem jer ne podrazumijeva organiziranu masovnu proizvodnju koja onda traži i skladištenje pod posebnim uvjetima, već se proizvod radi prema potrebi. A Španci očekuju da će ta potreba kontinuirano rasti. Tvrde kako se na 3D printeru lakše isprobavaju novi okusi ili drugi dodaci vege odresku. Ako bi potražnja počela nadmašivati kapacitete koje nudi 3D printer, tada bi se prešlo na veću proizvodnju kod koje bi bilo moguće proizvoditi do 500 kg “vege-mesa” na sat na neki drugi način, ne 3D printerom.

Predviđaju i kako bi ta zapravo nova grana prehrambene industrije trebala rasti dvoznamenkastim postocima u skorijoj budućnosti. A motivacija je te tvrtke, logično, napraviti proizvod koji bi mogao zamijeniti meso, koje se često proizvodi u uvjetima nepovoljnim za okoliš.

“Pokušavamo zamijeniti životinjsko meso za nešto što je bolje za planet, nas i životinje”, rekao je Alexandre Campos iz Novameata za Reuters.

Stvar nije neozbiljna, zaključiti možete i sami pogledom već na početnu stranicu te barcelonske tvrtke. Tu ćete vidjeti vegetarijanske odreske koji su doista nalik, na primjer, onom što mi zovemo krmenadlom, ražnjićima… Mnogo je već tamo navedenih novinskih članaka i drugih medijskih uradaka. I

Indikativno je da se njihovi proizvodu nazivaju steak 2.0 ili pork 2.0, a na primjer The Guardian nazvao ih je najrealističnijim odrescima dosad temeljenim na bilju