in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Fudbaler Christian Eriksen dobio defibrilator kojem Appleovi uređaji mogu smetati?

Apple izdao ranije upozorenja

Nakon što je na Europskom prvenstvu jedva preživio srčani zastoj na terenu, danskom su kapetanu doktori ugradili ICD, uređaj pored kojeg navodno nije preporučljivo koristiti iPhone i neke druge gadgete, prenosi Bug.hr.

Početkom ove godine istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute objavili su svoje istraživanje o utjecaju nove generacije iPhonea na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića. Prema njima, uređaji poput iPhoena, koji se pune bežično i imaju ugrađen niz magneta (MagSafe) za spajanje punjača i drugih dodataka, mogu predstavljati opasnost za uređaje tipa imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD).

Nedugo zatim Apple je potvrdio da iPhone i njegove MagSafe dodatke trebalo držati najmanje 15 centimetara od svih medicinskih uređaja, odnosno najmanje 30 centimetara dok je u toku njihovo bežično indukcijsko punjenje.

Eriksen dobio ICD

Na ovu priču nadovezuje se i jedna fudbalska, prenosi Bug, koja se tiče istog tipa uređaja. Naime, na utakmici Danske i Finske, drugog dana ovogodišnjeg Europskog prvenstva, danski nogometaš Christian Eriksen doživio je teži srčani zastoj na terenu. Doktori su ga reanimirali na licu mjesta i vratili u život uz pomoć defibrilatora, da bi ga kasnije prebacili u bolnicu u Kopenhagenu. Tamo mu je ugrađen upravo ICD, imlantabilni kardioverter defibrilator, uređaj koji je u stanju prepoznati srčani zastoj te u pravom trenutku strujom stimulirati srčani mišić te spasiti život njegovom vlasniku.

Ove sedmice ugradbeni defibrilatori i pacemakeri ponovno su vijest u tehnološkim medijima. Apple je na svojim stranicama objavio ažurirani popis svih svojih proizvoda koji bi, pod određenim uvjetima, mogli izazvati magnetsku interferenciju s medicinskim uređajima. Takvi uređaji, ugrađeni u tijelo pacijenta kao u slučaju danskog kapetana, mogu imati senzore koji reagiraju na magnete i radiosignale u svojoj blizini.

Senzori im mogu zaustaviti rad čak i kada se nađu blizu mobitela i drugih uređaja s ugrađenim magnetima, pa stoga Apple upozorava sve koji imaju ovakve medicinske uređaje da im ne približavaju uređaje s poduže liste:

  • sve Airpods slušalice, njihove punjače i kućišta,
  • pametni sat Apple Watch, njegove narukvice i punjače,
  • pametne zvučnike HomePod i HomePod mini,
  • iPade svih vrsta i veličina,
    pokrove, tipkovnice i kućišta za iPad,
  • Sve mobitele iz serije iPhone 12,
  • MagSafe punjače i dodatke
  • računare iz linija Mac mini, MacBook, Mac Pro, iMac te Apple Pro Display XDR,
  • sve tipove Beats slušalica.

Sve, dakle, Appleove novije uređaje Eriksen i svi njemu slični pacijenti trebali bi u svakom trenutku držati najmanje 15 centimetara od mjesta gdje im je pacemaker ugrađen, odnosno najmanje 30 centimetara za vrijeme bežičnog punjenja uređaja.