in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Windows se često ruši? Pokrenite Safe mode!

Korisna funkcija

Ne bi bilo pogrešno reći da Windowsi, usprkos dominaciji koju imaju kada govorimo o tržištu operativnih sustava za (desktop) kompjutere, imaju lošu reputaciju zbog svojih performansi.

Windowsi se znaju rušiti, ponekad imaju hrpu bugova nakon ažuriranja, ponekad se ne žele ažurirati i vrlo je lako “pobrati” maliciozni kod za njih na Internetu. Ipak, bez obzira na sve nabrojane probleme, Windowsi imaju hrpu besplatnih alata koji će vam pomoći u borbi s potencijalnim problemima. Safe mode je jedan od tih alata.

Šta je “Safe Mode” u Windowsima 10?

Safe mode je način bootanja (op.a. pokretanja) vaših Windowsa 10 bez “tereta” instaliranih aplikacija i bespotrebnih procesa. Možemo reći da je to pokretanje samo nužnih dijelova Windowsa.

Razlog zašto biste pokrenuli Windowse 10 u Safe modu je zato što tada imate limitiran broj pokrenutih aplikacija i drivera. Recimo da imate problema i da vam se Windowsi ruše ili često “zaštekaju” i ne znate zašto je to. Pokrenete ih u Safe modu. Ako tada sve dobro radi,objašnjava Pcchip,  znači da je problem u nekoj instaliranoj aplikaciji ili neispravnim driverima koje imate instalirane. Na ovaj način to možete eliminirati, odnosno možete biti sigurni da je problem negdje u aplikacijama ili driverima.

Kada pokrenete vaš PC u Safe modu, desktop pozadina će biti crna, s time da će pisati “safe mode” u sva 4 kuta vaše radne površine.