Unsplash
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zaključali ste svoj pametni telefon i ne možete se sjetiti PIN broja?

Kako otključati pametni telefon bez korištenja PIN-a?

Zaključavanje pametnih telefona odličan je način osiguravanja istih od neželjenih pogleda i pristupa. Danas, zahvaljujući razvoju tehnologije, postoji više načina kako možemo zaključati i otključati svoje pametne telefone.

Neki koriste otključavanje metodom očitavanja otiska prsta. Drugi koriste očitavanje šarenice oka. No i dalje postoje oni koji svoje pametne telefone zaključavaju PIN brojem. Jednostavno utipkamo PIN broj i telefon je otključan. No, što učiniti u situaciji kada ne znamo ili kada smo zaboravili PIN broj? Kako otključati pametni telefon bez korištenja PIN-a?

Postoji nekoliko načina kako možemo povratiti pristup pametnom telefonu čak i ako smo zaboravili PIN (ili čak ako smo zaboravili obrazac). Neki od ovih načina moći će se primijeniti samo na starijim verzijama Android sustava, navodi Pcchip, dok će neki funkcionirati na novijim.Find My Device ili ”Pronađi moj uređaj” jedan je od najboljih načina ponovnog ostvarivanja pristupa na Android telefonima.

”Find My Device” je mogućnost uz pomoć koje korisnici pametnih telefona, u kojima je instaliran Android barem 2.3, mogu ponovno ostvariti pristup svojim pametnim telefonima. Sve što vam treba jest Googleov korisnički račun. Sve dok ste ulogirani u njega, ova će metoda funkcionirati za vas.

Za početak pomoću svog računala ulogirajte se u Googleovu uslugu ”Find My Device”. Ta je usluga prije bila poznata pod nazivom ”Android Device Manager”. Unutar usluge, odaberite uređaj kojem želite ostvariti pristup. Ako je s vašim Google korisničkim računom usklađeno više pametnih telefona, svi oni bit će izlistani i jasno vidljivi. Nakon što odaberete uređaj kojem želite ostvariti pristup, trebat ćete kliknuti na opciju ”Lock”.

Da, izgleda malo kontradiktorno, no tako je kako je. Time što ćete kliknuti na tu opciju zapravo ćete zaključati svoj pametni telefon, odnosno unijet ćete novi PIN broj za njega. Nakon utipkavanja novog PIN broja, stari PIN broj bit će premošćen i moći ćete bez problema ostvariti pristup tom pametnom telefonu.

Google Smart Lock

Smart Lock ili mogućnost ”pametnog zaključavanja”, koja je dostupna od Androida 5.0 i dalje

Noviji Android pametni telefoni u pravilu dolaze se novijim Android operativnim sustavima, koji opet dolaze s boljim metodama zaštite od onih kakve su imali stariji uređaji. Isto vrijedi i za načine zaključavanja i ostvarivanje pristupa uređaju. Noviji Android uređaji, oni koji dolaze s barem Androidom 5.0 Lollipop, dolaze sa Smart Lock mogućnošću. Ta mogućnost ”pametnog zaključavanja” korisnicima omogućuje automatsko otključavanje njihovih pametnih telefona, ali pod određenim okolnostima.

Na primjer, ako tako namjestite u opcijama, zahvaljujući opciji Smart Lock, vaš će se pametni telefon sam otključati kada se spojite na svoju Wi-Fi mrežu koju imate kod kuće ili na radnom mjestu. Ako ste namjestili Smart Lock i ako ste namjestili da se na primjer, vaš pametni telefon automatski otključa kada se spojite na svoju Wi-Fi mrežu, jednostavno kada se vratite s posla, vaš će se pametni telefon sam otključati nakon što se automatski spoji na vaš Wi-Fi.

Načini i mogućnosti za otključavanje uređaja kroz pred-instalirane aplikacije telefona

Ovisno o tome kakav pametni telefon imate, on će možda dolaziti s pred-instaliranim dodatnim načinima zaključavanja i otključavanja. Na primjer, Samsungovi pametni telefoni dolaze s pred-instaliranom mogućnošću koja se zove ”Find My Mobile”. Uz pomoć njih moći ćete otključati svoje pametne telefone u slučajevima kada konvencionalni načini otključavanja ne funkcioniraju.

Jedina stvar koju ovdje treba imati na umu jest to da ćete, kako bi takva mogućnost mogla funkcionirati i kako bi se njome mogli koristiti, trebati tu mogućnost uključiti i namjestiti prije nego što vam se dogodio problem sa zaključanim telefonom. Ako ste namjestili tu dodatnu mogućnost, jednostavno idite na internetsku stranicu, na primjer, ako se radi o Samsung Galaxyju S20 FE, trebate otići na Samsungovu internetsku stranicu putem računala ili drugog uređaja i ondje otključati svoj uređaj.

Google korisnički račun također se može koristiti za otključavanje Android pametnih telefona kod onih Android uređaja koji dolaze s Android 4.4 ili starijim verzijama

Zaključali ste svoj Android pametni telefon i ne možete se sjetiti PIN broja ili obrasca kojim ste ga zaključali. Ovo se vrlo često zna dogoditi nakon što roditelj svoj pametni telefon da u ruke djeteta, koje taj telefon zaključa, ali se ne sjeća načina na koji ga je zaključalo. Što još možemo učiniti kako biste otključali svoj pametni telefon? Postoji još jedan, vrlo pouzdan način kako možete ostvariti pristup svom pametnom telefonu. Evo o čemu se radi:

Za početak, pokušajte otključati svoj telefon. Znam da ste jednom već pokušali i da nije išlo, no pokušajte još koji puta. Možda se u međuvremenu sjetite PIN-a ili obrasca.

U slučaju da ste peti puta unijeli netočan PIN broj ili obrazac, telefon će vas ”trajno zaključati”, no na dnu zaslona pojavit će se opcija gdje će pisati ”Forgot Pattern”. Kliknite na nju.
Nakon toga ulogirajte se u svoj Google korisnički račun. Nakon ulogiravanja, moći ćete odabrati novi PIN broj, novi obrazac ili koju već metodu trebate kako biste mogli otključati svoj pametni telefon. Sada je samo odaberite i to je to. Moći ćete ga otključati.

Nažalost, ovaj način otključavanja radi samo kod starijih Android pametnih telefona, odnosno kod onih koji na sebi imaju Android 4.4 KitKat ili starije.

Posljednje rješenje kada ništa drugo ne funkcionira: resetiranje na tvorničke postavke

Resetiranje, odnosno vraćanje na tvorničke postavke, najmanje je popularno rješenje korisnika, no ponekad jednostavno nemamo drugog izbora. Sve ste pokušali, ništa ne funkcionira ili jednostavno se ne možete ulogirati u svoj Google korisnički račun, niste omogućili ”Smart Lock” i niste postavili način otključavanja sličan Samsungovom ”Find My Mobile”, a telefon je i dalje ostao zaključan.

U tom slučaju, jedino što vam preostaje, pod uvjetom da želite otključati i ostvariti pristup svom zaključanom Android uređaju, jest vraćanje na tvorničke postavke. Jedna stvar koju ovdje trebate imati na umu jest ta da ćete vraćanjem na tvorničke postavke, odnosno resetom izgubiti sve ono što ste imali pohranjeno na tom telefonu; od fotografija, videozapisa, instaliranih aplikacija, spremljenih poruka, do brojeva koje ste spremili u memoriju telefona. No, što je tu je.

Najjednostavniji način kako možete obaviti tvornički reset na zaključanom Android telefonu jest putem Googleove usluge pod nazivom ”Find My Device”. Radi se o usluzi koja funkcionira na internetu i putem nje moći ćete na vrlo brz i jednostavan način obaviti vraćanje na tvorničke postavke.

Način obavlja tvorničkog reseta razlikuje se od uređaja do uređaja, no u osnovi tvornički reset ili takozvani ”tvrdi reset”, obavit ćete ako na svom uređaju u isto vrijeme pritisnete tipke za uključivanje i tipke za kontrolu glasnoće kada je uređaj isključen.