in ,

LOLLOL

iPhone bi uskoro mogao dobiti periskop kameru

Pametni telefoni s više kamera značajno su utjecali na kvalitet fotografije. Problem je u tome što se kamere i dalje implementiraju na tradicionalan način, pa su optimizovane tako da ostanu uz tijelo mobilnog telefona. To znači da najveći broj mobilnih kamera nema sposobnost optičkog zumiranja iznad 2x ili 3x. Periskop kamera bi to mogla da promijeni, zahvaljujući tome što svjetlost prelama pod uglom od 90 stepeni.

Periskop kamere se već koriste u sklopu različitih fotoaparata kod kojih se objektiv ne izvlači, što doprinosi dužem trajanju. I telefoni sa periskop sočivima postoje već nekoliko godina, a kineska kompanija Oppo je prva pokazala prototip koji je radio. U sklopu tog prvog modela našla su se dva periskop sočiva – jedno postavljeno vertikalno, drugo horizontalno, slično kao kod periskopa koji se koriste u podmornicama.

Nakon Oppo modela i mnogi drugi proizvođači, među njima i Huawei, su predstavili svoje periskop kamere, a najveća prednost je bio bolji optički zum. Red je došao i na Apple, čiji iPhone ima 2,5x optički zum, a periskop sočiva bi to mogla da poprave do 5x, možda i više. Očekuje se da se iPhone sa ovom kamerom pojavi tek 2023. godine, ali se ističe da će i modeli za 2021. imati bolja sočiva, što je korak ka periskop kameri na koju će se sačekati još oko dvije godine.