in ,

LOLLOL WOWWOW

Otkriven dio Appleovih planova do 2040. godine

Na internetu često možemo pročitati razmišljanja analitičara o proizvodima na kojima velike kompanije već rade ili o kojima razmišljaju, a najčešće je riječ o planovima od maksimalno nekoliko godina. Prošle sedmice analitičar koji prati Apple Ming-Chi Kuo objavio je svoja predviđanja (koja su bazirana na informacijama koje dobija iz vrlo pouzdanih izvora iz Applea ili povezanih s Appleom) koja uključuju razdoblje od nekoliko godina, ali i razdoblje do čak 2040. godine.

Riječ je o planovima vezanim za proširenu i virtuelnu stvarnost koje u Appleu vide kao vrlo važan dio njihove budućnosti te će uložiti veliki novac u razvoj AR/VR proizvoda. Prema spomenutom analitičaru, u Appleu planiraju tri faze razvoja takvih proizvoda.

Prva faza uključuje uređaj poput kacige koji će imati podršku za proširenu stvarnost i virtuelnu stvarnost te se njegovo predstavljanje očekuje sljedeće godine, a cijena bi trebala iznositi oko 1000 dolara. Bit će opremljena Sonyjevim micro-OLED ekranima te s nekoliko optičkih modula, a Kuo kaže kako će ta kaciga biti “prenosna”, odnosno imat će nezavisni izvor snage i pohrane podatka, no “ne i toliko mobilna kao iPhone”.

Takav bi uređaj, smatra ovaj analitičar, trebao omogućiti puno bolje iskustvo u odnosu na postojeće slične uređaje. Također, ono što bi moglo biti ključno za prodaju tog uređaja je integracija s Appleovim servisima poput Apple TV+ i Arcade, što znači da bi omogućio potpuno novo iskustvo gledanja videosadržaja i igranja igara.

Nekoliko godina nakon toga planirana je druga faza te najranije 2025. možemo očekivati naočale s podrškom za proširenu stvarnost, dok bi tokom sljedeće decenije, dakle između 2030. i 2040. Apple trebao predstaviti revolucionarne kontaktne leće koje će također imati podršku za proširenu stvarnost. Možemo pretpostaviti kako bi se unutar takvih leća prikazivali nekakvi važni podaci i obavijesti kakve danas pregledavamo na ekranima telefona i pametnih satova. Naravno, trenutno je teško govoriti o nekakvim uređajima kakvi bi se u prodaji trebali pojaviti za 10 ili 20 godina te bi se s velikim napretkom tehnologije svašta moglo promijeniti, ali svakako je dobro znati u kojem smjeru razmišljaju Appleovi šefovi.