in ,

LOVELOVE WOWWOW

Lopta na nogama od bambusa kotrlja se terenom i uništava mine

Kad je 2013. predstavio svoj izum, Afganistanca Massouda Hassanija vodila je želja da očisti svoju zemlju od velikog broja mina.

Činilo se to kao sjajna ideja jer je njegova lopta bila jeftina; materijali za njenu izradu koštaju manje od 40 eura. U međuvremenu, projekat je zapao za oko Evropskoj komisiji koja podržava Hassanijevu loptu.

Na bambusovim nogama

U jezgri Mine Kafon Balla nalazi se željezno kućište teško 17 kilograma. Desetine bambusovih nogu pokriveno je posebno dizajniranim plastičnim “stopalima” kako bi lopta zahvatila što veću površinu.

Na uređaju je načičkano dovoljno bambusovih nogu da lopta može uništiti četiri mine prije nego što se prevrne. Tada se jednostavno uništene bambusove noge zamijene novima i lopta se nastavlja kotrljati minskim poljem.

Uređaj teži samo 70 kg, što znači da je dovoljno lagan da ga pokrene lahor vjetra ili poguranac ljudskom rukom.

Lopta je opremljena GPS jedinicom, dovoljno dobro skrivenom da izbjegne oštećenja koja bi mogla izazvati većina mina. To korisnicima omogućava da precizno mapiraju područja kojima je prošao Mine Kafon. Loptu želi usavršiti dodavanjem daljinskog upravljanja.

Dronom protiv mina

Ovo nije jedini uspješan Hassanijev projekat; evropskim novcem lani je razvio tehnologiju za bespilotne letjelice (UAV) kojima se mine uklanjaju iz zraka.

Dron je kompatibilan sa zemaljskom stanicom, posebno dizajniranom za platformu Mine Kafon Drone. U nju je ugrađena aplikacija za bespilotnu letjelicu Destiny koja je odmah spremna za akciju.