in

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

Čini se da je došao kraj 16:9 ekranima na prenosnim računarima

Prenosni računari sa ekranom u omjeru 16:9 dugo su vremena bila standard na tržištu prenosnika, iako se to mnogim korisnicima nije svidjelo. No, omjeri stranica elektronskih uređaja neprestano se mijenjaju, a čini se kako je polako došao kraj 16:9 ekranima na prenosnim računarima. Korisnici koji do sada nisu obožavali takve ekrane sasvim sigurno će se razveseliti novim omjerima ekrana koji se nude na modernim računarima.

Nedavno održani CES pokazao je kako među proizvođačima ima sve manje interesa za predstavljanjem prenosnih računara sa ekranom u omjeru 16:9. Ovaj pomalo nezgrapan omjer donosio je veliku širinu ekrana, ali malu vertikalnu dimenziju – što je ponekad otežavalo rad na samom računaru.

Mnogi su korisnici bili nezadovoljni takvim ekranima pa nimalo ne čudi što mnogi s oduševljenjem očekuju nove dimenzije koje će donijeti nešto povoljniji omjer stranica. Na CES-u su početkom ove godine predstavljeni prenosni računari čiji su ekrani uglavnom bili u omjeru 16:10 ili 3:2.

Valja naglasiti kako su prenosnici predstavljeni na CES-u uglavnom bili iz top razreda, tako da je za očekivati kako će se novi (povoljniji) omjer stranica najprije naći na tržištu za korisnike nešto dubljeg džepa. Ipak, s obzirom na to da razlika u cijeni takvih ekrana vjerojatno i nije ogromna – za očekivati je da novi ekrani uskoro stižu i na prenosnike nešto jeftinije cijene, prenosi PC Chip.

Godina 2021. mogla bi vodu na mlin okrenuti u potpunosti u smjeru 3:2 ili 16:10 ekrana, čime bi pomalo omraženi 16:9 ekrani zauvijek otišli u historiju. Dakako, na tržištu se u ovome trenutku nalazi još jako puno računara čiji omjer ekrana iznosi 16:9 i ti će se računari još sigurno nekoliko godina moći kupiti u raznim trgovinama. Ipak, oni koji žele investirati u novi prenosni računar možda bi trebali pričekati nekoliko mjeseci – kada će se u prodaji pojaviti veća količina ekrana s omjerom 3:2 ili 16:10.