in ,

Na transakcije Bitcoina dnevno se potroši struje u vrijednosti 25 miliona dolara

Bitcoin trenutno vrijedi blizu 50.000 KM i zato ne čudi što je apsolutni hit među ulagačima. Ipak, ono što je manje poznato jeste potrošnja električne energije u trenucima dok se “barata” njime.

Konkretnije, dnevno se troši “struje” u vrijednosti 25,2 miliona američkih dolara samo da bi se procesuirale bitcoin transakcije. Te podatke otkriva Trading Platforms i oni daju uvid u ono što se događa “iza svjetla pozornice”.

Konačna brojka lako se izračunala. Naime, kroz 30 dana, do 17. januara ove godine, prosječno se na dnevnoj razini obavljalo 328.418 transakcija, a utrošak energije po jednoj bitcoin transakciji u prosjeku je bio 612 kWh, odnosno, 76,74 dolara. Samim time, kad se to pomnoži s 30, dobije se konačna brojka.

Nije to jedina impozantna brojka koja se izračunala. Od oktobra 2015. se potrošnja energije prilikom obavljanja bitcoin transakcija povećala između 7.717,85 posto i 10.201,1 posto, što djeluje nestvarno. No, kad se uzme u obzir da bitcoin funkcioniše na principu “izvlačenja maksimuma iz računarskih sistema”, jasno je da takvo opterećenje ima svoju cijenu “na drugim stranama”.

Također, kad bi se upoređivala ta potrošnja s potrošnjom cijelih zemalja, došli bismo do toga da bitcoin transakcije na godišnjem nivou potroše 1,72 posto električne energije od onoga koliko Kina, a najmnogoljudnija zemlja na svijetu troši uvjerljivo najviše električne energije. Riječ je o 6510 TWh dok bitcoin transakcije godišnje potroše 112 TWh.

Nije to prvi put da se rade ovakve uporedbe. U centar pažnje, potrošnja električne energije prilikom baratanja bitcoinom došla je 2018., kad se izračunalo da je na nivou one koju troši cijela Irska. A riječ je o zemlji od 4,9 miliona stanovnika. Sad, tri godine kasnije, to je odavno premašeno…