in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Blockchain hakeri u 2020. ukrali 3,78 milijardi dolara

Pandemija koronavirusa učinila je prošlu godinu specifičnom, posebno u smislu internetske sigurnosti. Zato ne treba čuditi podatak da je 2020. po pitanju blockchain hakerskih napada bila veoma uspješna, iako ne i rekordna. Atlas VPN navodi da se pri svim tim napadima ukralo gotovo 3,78 milijardi američkih dolara.

Sve to kroz tačno 122 napada, koji čine 33 posto svih napada vezanih za blockchain projekte. Naime, rad na daljinu i općenito šira potreba za korištenjem interneta, kao i šira želja za ulaganjem u kriptovalute, hakerima se pokazalo kao dobitna kombinacija jer je bilo više potencijalnih žrtava nego ikad prije.

Treba imati na umu da se u ova 122 napada računaju apsolutno sve hakerske aktivnosti pa i one koje su ništa više nego prevara. Takvih je napada bilo 13 posto i zapravo su hakerima najdraži jer ulože najmanje truda.

Ljudska nesmotrenost obavi ostali dio posla, nakon što se “pokupi” zloćudni softver, najčešće preko lažnih linkova unutar lažnih e-mail poruka.

Najviše se napadalo Ethereum DApps, decentralizirane aplikacije bazirane na Ethereum “pametnom ugovoru”. Riječ je o 47 uspješnih napada, koji su načinili štetu od 436,36 miliona dolara, odnosno, 9,28 miliona dolara po napadu. Mjenjačnice su također bile česta meta i na njih je izvedeno 28 uspješnih napada, a pritom je ukradeno 300,15 miliona dolara ili 10,72 miliona po napadu.

A osim Ethereuma, napadani su Tron DApps i EOS DApps, kojima je zajedničko to što su decentralizirane i bazirane na specifičnim protokolima. Obje su uspješno napadnute triput i pritom je Tron DApps oštećen za 10 miliona dolara, a EOS DApps za 2,85 miliona dolara.

Pozitivna strana cijele priče je da su hakerski napadi ove vrste u padu, i to za osam posto. Tokom 2019. bilo ih je tačno 11 više, ili – 133.