in

Apple u problemima: Zašto su kupci nezadovoljni, a liste čekanja na isporuku sve duže?

Što se događa s Apple prodajom i zašto su liste čekanja na Apple proizvode sve duže? Koji je razlog kašnjenja isporuka i hoće li novi kupci nove uređaje zaista čekati nekoliko mjeseci? Je li problem s prodajom i isporukom aktualan u cijelom svijetu?

Apple ima problema s prodajom, odnosno isporukom svojih novih uređaja. U domaćim trgovinama ne samo da ne možete pronaći nove Apple proizvode, već nema ni onih od prije godinu dana ili više. Jednostavno, zalihe u trgovinama više ne postoje, a prodaja novih uređaja sve je komplikovanija. Kupci koji ovih dana odluče naručiti novi Apple laptop na isporuku bi mogli čekati nekoliko mjeseci, piše pcchip.hr.

Mnogi kupci nezadovoljni su činjenicom da na nove Apple uređaje trebaju čekati nekoliko sedmica i mjeseci. Problem je itekako izražen u regionu, no problemi s isporukom prema medijskim natpisima aktuelni su i u svijetu. Žarište problema je čini se u samoj proizvodnji koja je poljuljana korona-krizom, ali i u nekim odlukama Apple-a koje se pokazuju za sada kontraproduktivne.

Činjenica da Apple ima ogromne probleme s isporukom naručenih proizvoda s jedne strane je loša jer tjera kupce u nezadovoljstvo, no s druge strane pokazuje koliko je interes za Apple uređajima i dalje velik – zbog čegačelnici Apple-a itekako mogu biti sretni.

Problem s isporukom u čitavom svijetu

Ako ste kojim slučajem pomislili da kupci u BiH i regionu idu na listu čekanja jer smo najmanje važno tržište za Apple – prevarili ste se. Problem s isporukom novih Apple računala aktuelan je u čitavom svijetu. Stanje u BiH i regiji poprilično je slično jer i u Srbiji na primjer imaju svojevrsne liste čekanja i kupci na računare čekaju sedmicama. No, isporuka Apple računala kasni i u moćnim i važnim tržištima kao što su to SAD ili Evropa.

Svi se vrlo dobro sjećamo potražnje i dugih redova koji su se javljali kod Apple trgovina – kada bi Apple u prodaju puštao svoje nove proizvode. Iako su takvi redovi u posljednje vrijeme van središta pažnje javnosti, činjenica je da još uvijek postoje – a sada čini se ponovno postaju aktuelni. Pomalo je neuobičajeno vidjeti da Apple u 2020. godini ne može zadovoljiti isporuku svojih računara prema kupcima – obzirom na svu moć, znanje i iskustvo koje imaju u posljednjih 30 godina prodaje računare.

Kada već pričamo o listama čekanja za Apple proizvode, valja razdvojiti čekanje u nekoliko segmenta. Naime, uprkos čekanju i nedostatku Apple uređaja u prodaji, činjenica je da neke kompanije uspijevaju osigurati računare za prodaju u relativno kratkom roku. S druge strane postoje kompanije koje pojedince automatski stavljaju na liste čekanja koje mogu biti od nekoliko sedmica pa sve do nekoliko mjeseci. Na primjer, oglasili su se i kupci koji kupuju veće količine Apple uređaja (npr. 20+ komada) koji se na listama čekanja nalaze tek u februaru iduće godine.

Uz činjenicu što su stavljeni na liste čekanja, vjerujemo da kupcima još veći problem predstavlja nepoštivanje rokova na listama čekanja. Naime, događa se da na listama čekanja rok od sedam dana bude produžen na tri-četiri sedmice bez prethodne obavijesti da će doći do kašnjenja. Dakle, sam termin na listi čekanja ne garantuje puno jer nestašica Apple proizvoda čini se vlada u čitavom svijetu. I dok neki traže rješenje i izvor problema, drugi nestrpljivo čekaju na nakon sedmica čekanja napokon prime svoje nove Apple laptope u ruke.

Zašto je došlo do problema s isporukom Apple računara?

Ovo je pitanje na koje mnogi traže odgovor, ali vrlo vjerovatno točan odgovor nikada neće dobiti. Neki misle kako je problem izazvala korona kriza i zatvaranje tvornica, drugi se slažu kako je temelj problema selidba Apple proizvodnje iz Kine, treći su pak mišljenja da je sve marketinški trik, itd. Teško je reći ko je u pravu – i zapravo možemo zaključiti da problem vrlo vjerovatno počiva u svim gore navedenim izjavama. Ono što je u cijeloj ovoj priči pomalo čudno je što ne kasni samo isporuka novih proizvoda koji su predstavljeni prije koji mjesec, već problemi s isporukom postoje i kod starijih modela uređaja. Ugrubo bismo mogli reći kako na domaćem tržištu nedostaje čak trećina uređaja koji se nude u Apple ponudi – pa je problem samim tim još veći i intrigantniji.

Korona je definitivno imala utjecaj na proizvodnju i to je činjenica od koje ne treba bježati. Tvornice u Kini i ostalim azijskim zemljama bile su u 3. i 4. mjesecu zatvorene ili su radile smanjenim kapacitetom. Neke od tvornica još uvijek ne rade punim kapacitetom i tu zasigurno leži dio problema. S druge strane, Apple je svoje nove uređaje planirao već od početka godine i malo je čudno kako nisu rezervisali dovoljno proizvodnih kapaciteta – kako bi udovoljili potražnji na tržištu. Jedan od problema povezanih s proizvodnjom možda predstavlja i činjenica da je Apple prilagođavao hardversku strukturu zbog novih čipova – pa možda proizvodni procesi još nisu u potpunosti optimizirani.

Mnogi su potencirali kako je Apple djelimično sam sebi zabio “nož u leđa” zbog činjenice da je odlučio dio poslovanja preseliti iz Kine. Selidba poslovnih postrojenja u druge istočne zemlje i na tlo SAD-a čini se kao odličan potez za reduciranje ovisnosti o jednom izvoru proizvodnje – no možda je došla u krivi čas. Naime, ova haotična godina sama po sebi je bila komplikovana za optimalno izvođenje svih poslovnih zadataka, a sama selidba poslovanja to je još dodatno otežala. Prema istraživanjima Apple je ovih dana manje nego ikad ovisan o kineskim tvornicama, no čini se da su zbog toga možda zabrazdili u probleme s isporukom svojih proizvoda.

Logističko planiranje također je ove godine bilo u višestrukim problemima jer koliko god mi to htjeli ili ne – roba ne putuje na isti način kao prije korona krize. Izmjenjenije rute, strožija pravila i konstantno prilagođavanje zdravstvenoj situaciji – veliki su teret koji je potrebno nekako riješiti. Nadodamo li na sve to i probleme u zemljama gdje je isporuka trebala biti izvršena – postaje sasvim jasno da za kašnjenja i probleme s isporukom nije kriv samo jedan problem. Vjerujemo kako je čitav niz problema zaslužan za ovu negativnu situaciju kakvu danas imamo na tržištu Apple proizvoda, navodi pcchip.hr.

Je li kašnjenje s isporukom marketinški trik Apple-a?

Apple je oduvijek znao raditi sjajnu promociju svojih proizvoda i poslovanja pa se mnogi s pravom pitaju je li ovo kašnjenje s isporukom zapravo marketinški trik. Želi li se možda ovim pomanjkanjem proizvoda ponovo vratiti epitet brenda za kojim su svi poludjeli i kojeg je gotovo nemoguće nabaviti na tržištu? Teško je reći utječe li manjak Apple proizvoda pozitivno ili negativno na prodaju Applea, no nekako smo ipak mišljenja da bi prodaja zbog kašnjenja mogla splasnuti. Oni koji su naumili kupiti Apple računar to će zasigurno i učiniti, no oni su se nećkali između Apple ili nekih drugih računara – sada bi mogli prevagnuti na tu drugu stranu.

Apple koristi sve silne marketinške aktivnosti ne bi li zadržao svoj status ekskluzivnog brenda na tržištu laptopa, pametnih telefona i satova. Status ekskluzivnosti djelimično se gubi jer mnogi konkurenti na tržištu predstavljaju uređaje koji su u nekim segmentima ekskluzivniji od Apple proizvoda – što narušava status koji je Apple gradio godinama.

Iako se situacija ne čini toliko alarmantna, postoji mogućnost da se Apple odlučio na kašnjenja s isporukom kako bi tržištu ukazao kako je potražnja za njihovim proizvodima toliko velika da jednostavno ne stignu isporučiti sve proizvode. No, tržište vodi statistike proizvodnje i prodaje te će se u konačnici (bez obzira na taktiku) znati ko je prodao više, ko manje – a ko je pogriješio u svojem planiranju realizacije prodaje.

Kako će kašnjenja i liste čekanja utjecati na prodaju Apple proizvoda?

Iako su za sada negodovanja korisnika na listama čekanja relativno suzdržana, moglo bi se dogoditi da ta priča eskalira – čime bi mogli nastati istinski prodajni problemi za Apple. Trenutna situacija nije toliko alarmantna za Apple jer imaju kupce koji su spremni uplatili svoj novac za kupovinu uređaja i sada će pričekati koji dan, sedmicu ili mjesec da kupljene uređaje dobiju u ruke.

Veći problem od trenutnih kupaca mogli bi predstavljati svi budući kupci koji su planirali investirati u nove Apple računare. Naime, ti bi kupci usljed priča o čekanju i negodovanju korisnika mogli odustati od kupovine Apple računara – te se odlučiti za nekog drugog proizvođača.

Činjenica je da Apple ima veoma kvalitetne računare koje uz sjajne hardverske i softverske performanse donose i predivan dizajn – no ne možemo reći za konkurenciju da spava. Apple više nije jedini “ekskluzivan” brend računaea jer danas gotovo svi popularni proizvođači laptopa imaju vrhunske modele koji mogu performansama i cijenom stati uz bok Apple-u. Odluče li se neodlučni korisnici izbjeći čekanja na listama koje trenutno donosi Apple, to bi se moglo osjetiti na padu prodaje Apple računara.

U konačnici, kada se sve sumira – može se reći kako Apple trenutno jeste u problemima koje nekako mora riješiti što prije. Bilo kakvo nezadovoljstvo trenutnih i budućih korisnika kompaniji poput Applea trebalo bi predstavljati problem.

Kupci Apple uređaja imaju novaca i većina njih ciljano bira Apple jer žele ekskluzivnost i odlične performanse. Šteta po Apple bi bila da ti gotovi kupci zbog nekih nedostataka u isporuci proizvoda – odustanu od ekskluzivnosti koju im Apple donosi. Posljedice toga mogle bi biti dugoročne, no nekako smo uvjereni da problemi s isporukom neće potrajati dugo, piše pcchip.hr