in

WOWWOW

Lenovo predstavio laptop s dva ekrana

Zbog koronakrize i promjene u radnim navikama, odnosno preseljenja mnogih zaposlenih u kućne urede, prošle godine porasla je potražnja za laptopima, a kako se očekuje da će dio zaposlenika i ovu godinu provesti u svojim kućama, možemo pretpostaviti da će potražnja za računarima i dalje biti povećana.

Na sajmu potrošačke elektronike CES predstavljeni su brojni novi modeli laptopa, a jedan od zanimljivijih modela svakako je Lenovov ThinkBook Plus Gen 2 i.

Riječ je o nasljedniku prošlogodišnjeg modela koji je specifičan po tome što ima dva ekrana. Pored klasičnog ekrana ima i dodatni smješten na vanjskom dijelu kućišta, a posebno je zanimljivo da nije riječ o LCD-u, već o e-ink ekranu. Takav tip ekrana koristi se u čitačima e-knjiga i čitanje na njima puno je ugodnije, bez naprezanja očiju kao na računarima, tabletima i telefonima.

Dijagonala vanjskog ekrana iznosi 12 inča, uz rezoluciju od 2560×1600 piksela, a u odnosu na ekran prošlogodišnjeg modela, poboljšane su performanse, frekvencija osvježavanja te korisnički interfejs koji je redizajniran i pruža „intuitivniji pristup najkorištenijim informacijama“. Na ekranu se može i pisati, kao i pokretati aplikacije za Windows 10, pri čemu se najvažnije aplikacije mogu pokretati s položenog ekrana, bez potrebe za njegovim otvaranjem.

Dijagonala klasičnog ekrana iznosi 13,3 inča uz istu rezoluciju od 2560×1600 piksela te je ekran osjetljiv na dodir. Računar pokreće posljednja generacija Intelovih Core procesora te najjača konfiguracija dolazi s procesorom Core i7, sa 16 GB memorije i 1 TB SSD-a.

ThinkBook Plus Gen 2 i dolazi sa snažnom baterijom koja može izdržati 15 sati rada ako se koristi samo klasični LCD, no ako se koristi samo vanjski e-Ink ekran, zvanične brojke kažu da će može izdržati čak 24 sata.

Jasno je kako je i cijena za ovakav računar skuplja u odnosu na klasične laptope te će se osnovni model moći kupiti po početnoj cijeni od 1549 dolara, a na tržištu SAD-a pojavit će se tokom prvog kvartala 2021. godine.