in

Algoritam pogađa političku orjentaciju osobe na osnovu njenog lica?

U svojoj najnovijoj studiji koja je u ponedjeljak objavljena u naučnom časopisu Scientific Reports Michal Kosinski tvrdi da algoritmi za prepoznavanje lica mogu biti naučeni da prepoznaju političke stavove pojedinaca samo na osnovi proučavanja karakteristika njihovih lica, piše RT.

Kosinski ističe da je u studiji ostvario 72 posto preciznosti u prepoznavanju kojoj političkoj struji ispitanici pripadaju u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi – liberalnoj ili konzervativnoj.

Kosinski je koristio lica s više od milion profila na Facebooku i stranica za pronalazak partnera, a njegov algoritam uspješno je pogodio političku orjentaciju pojedinaca s gotovo tri četvrtine učinkovitosti.

Crte lica u otkrivanju političke pripadnosti, osim dobi, spola i etniciteta, bile su orjentacija glave i emocionalni izrazi, navodi se u studiji.

Isto tako, u studiji se ističe da liberali češće gledaju direktno u kameru i da više izgledaju iznenađeno. Isto tako, studija otkriva da se liberali smiju iskrenije i intenzivnije, što na njihovom licu ostavlja drugačiji obrazac bora kako postaju sve stariji.

Konzervativci su s druge strane zdraviji, troše manje alkohola i manje puše te imaju drugačiju prehranu, što su sve stvari koje utječu na zdravlje i teksturu njihove kože.

Zaključci studije sežu i mnogo dublje od toga te uranjaju u domene distopije prepoznavanja lica. Izgled lica, tvrdi se u studiji, predviđa sve, od uspjeha u poslu, obrazovnih dostignuća te čak i do dužine zatvorske kazne, što su sve faktori koji, prema tvrdnjama u studiji, vrlo lako mogu utjecati na političku orijentaciju.

No ni to nije sve, u studiji se sugeriše da se veza između izraza lica i politike možda formira već i u majčinoj utrobi, s “genima, hormonima i roditeljskim izlaganjem drogama”, a sve to igra ulogu u tome hoće li pojedinac izrasti u liberala ili konzervativca.

Čak i konzumiranje alkohola tokom trudnoće može predvidjeti buduću političku orjentaciju djeteta, s obzirom na to da je slab kognitivan razvoj, tvrdi se u studiji, povezan s političkom orijentacijom.

Kosinski je predvidio da bi ga se moglo pokušati kritizirati za pokušaj ponovnog oživljavanja fiziognomije pa je odbacio tu disciplinu kao nenaučnu, praznovjernu, sa smiješnim dokazima i rasističkim pseudoteorijama.

Ipak, pojasnio je da samo zato što je to polje široko nenaučno ne znači automatski da su svi u krivu. Neke od tvrdnji fiziognoma su, vjerovatno sasvim slučajno, možda bile tačne, dodaje Kosinski.

Kosinski je široj javnosti najpoznatiji zbog svog rada s Facebookom, iz kojeg je nastao skandal s kompanijom Cambridge Analytica uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Ta je kompanija prikupljala podatke desetaka miliona korisnika Facebooka kako bi se omogućili precizni politički oglasi usjmjereni republikanskoj predsjedničkoj kampanji.

Kosinski je radio i kao savjetnik na izraelskom programu Faception, koji nije samo za cilj imao predvidjeti na kojoj strani političkog spektra se pojedinac nalazi, već koliki su izgledi ta je pojedinac terorist, pedofil ili veliki kriminalac.

Godine 2017. tvrdio je da jednostavan sistem umjetne inteligencije može odrediti pripada li neko lice hetero ili gej osobi, što je izazvalo velike kritike iz LGBT zajednice u SAD-u.

U oktobru 2020. zajedno s kolegom je objavio studiju u kojoj su razotkrili prethodnu tvrdnju da parovi u braku s vremenom poprimaju isti izgled lica