in

Najavljen prvi savitljivi monitor na svijetu

Ove godine sajam potrošačke elektronike CES održava se u virtuelnom obliku, ali to ne znači da na njemu neće biti genijalnih ili bizarnih demonstracija (tanka je linija između to dvoje).

Jednu takvu najavljuje južnokorejska kompanija LG koja planira predstaviti revoluciju na tržištu ekrana za gaming s monitorom od 48 inča kojem se ekran savija po potrebi, do prečnika od jednog metra.

Sigurno se pitate – zašto? Odgovor je – zašto ne? Zakrivljeni monitori već su neko vrijeme prisutni na tržištu, ali imaju određene manjkavosti. Dobri su za gaming, ali ako na takvom monitoru radite nešto u Photoshopu ili sličnim aplikacijama onda vam to nije baš najsretnije rješenje. Stoga za neke korisnike ne bi bilo loše da imaju monitor koji pruža oba iskustva korištenja, izmjenjiva po potrebi.

Naravno, kao i kod brojnih drugih tehnologija koje se demonstriraju na CES sajmu, ovo je tek eksperimentalno i proći će još nekoliko godina dok savitljivi monitori zažive na tržištu – ako uopšte i zažive jer zasigurno neće biti jeftini. Na to upućuje i informacija da će LG za ovaj model koristiti OLED ekran s frekvencijom osvježavanja do 120Hz.