in

LOLLOL LOVELOVE

Skener otiska prsta ispod ekrana na iPhoneima stiže ranije nego se očekivalo?

Kompanija Apple ove sedmice je predstavila dugo iščekivanu iPhone 12 seriju.

Serija obuhvata četiri modela: iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max. Iako se još ne stišavaju reakcije povodom iPhone 12 serije, već dolaze špekulacije o sljedećoj iPhone 13 seriji. Najnovija se tiče skenera otiska prsta ispod ekrana.

Apple već neko vrijeme odolijeva tome da implementira optički skener otiska prsta ispod ekrana. Kompanija je najprije u potpunosti izbacila fizički skener otiska prsta (Touch ID), te su se oslonili na otključavanje telefona licem, što je praksa već par godina, tako da iPhone telefoni već neko vrijeme dolaze bez skenera otiska prsta. No, čini se kako bi se to, napokon, moglo promijeniti u budućnosti, jer će Apple navodno u budućnosti implementirati Touch ID ispod ekrana, možda već i na sljedećoj iPhone 13 seriji.

Leaker L0vetodream je na popularnoj društvenoj mreži Twitter napisao objavu „MESA uts for iPhone“, na što mu je dobro poznati leaker Jon Prosser odgovorio da “MESA” zapravo znači “Touch ID”, dok “uts” znači “under the screen”. Međutim, nijedan od njih nije spomenuo hoće li se to desiti na sljedećoj iPhone 13 seriji.

Analitičar Ming-Chi Kuo nedavno je rekao da Apple planira predstaviti barem jedan iPhone 13 sa Touch ID-om i Face ID-om. Apple navodno sarađuje s Qualcommom na modificiranju rješenja za ultrazvučni otisak prsta ispod ekrana. Appleovo rješenje ispod ekrana vjerovatno će imati veće područje osjetljivosti na dodir uz manji utrošak energije.

Apple je inače poznat kao kompanija koja želi usavršiti određeno rješenje, pa tek onda ga implementirati u telefone, a što će biti slučaj i sa skenerom otiska prsta ispod ekrana.