in

Najnovije istraživanje Dell Technologies potvrđuje da globalna pandemija ubrzava digitalizaciju

Kompanija Dell Technologies nedavno je objavila rezultate međunarodnog istraživanja o trendovima digitalne transformacije u poslovnom svijetu.

Istraživanje je potvrdilo kako su brojne kompanije usljed globalne pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci na području digitalizacije postigle rezultate za koje bi inače trebale godine rada. Prema podatcima istraživanja može se zaključiti da kompanije sve brže razvijaju vlastite programe digitalizacije tijekom epidemioloških okolnosti.

Podaci DT Indexa, globalne mjere koja pokazuje nivo digitalizacije kompanija i organizacija, ukazuju da je 8 od 10 kompanija ubrzalo svoje programe digitalne transformacije, dok njih 79% aktivno prilagođavaju svoj poslovni model u skladu s digitalnim trendovima. Tokom jula i avgusta 2020. godine, kompanija Dell Technologies u partnerstvu s nezavisnom istraživačkom agencijom Vanson Bourne anketirala je 4300 visokopozicioniranih zaposlenika u 18 zemalja. Time se stvorio kvalitetan globalni prikaz nivoa digitalnog poslovanja s obzirom na IT strategije, prilagodbu i edukaciju zaposlenika te rezultata samog procesa digitalizacije u tvrtkama. Ovo istraživanje predstavlja treće po redu rezultate DT Indexa nakon 2016. i 2018., koje se provodi svake dvije godine.

Ovogodišnji rezultati DT indexa pokazuju da je rast kategorije Digital leaders, organizacije s najvišim nivoom digitalizacije dosegao 6%. Digital Adopters, organizacije koje aktivno koriste digitalne tehnologije svoj udio su pak s 23% u 2018. povećali na 39%, što je sveukupni rast od 16%. S druge strane, kategorija Digital Laggards, organizacije s najnižom stopom digitalizacije zabilježile su pad od 6%, dok su kompanije iz kategorije Digital Followers, organizacije s nižom stopom digitalizacije zabilježile pad od čak 17%, čime se pomiču prema kategorijama s većim nivoom digitalizacije.

– Ovi rezultati savršeno dokazuju kako je digitalna budućnost sve bliže. Sve kompanije koje aktivno vode svoju digitalnu transformaciju bit će spremne za nove poslovne uspjehe u savremenom dobu podataka i informacija – izjavio je Michael Dell, predsjednik i izvršni direktor kompanije Dell Technologies.

Bez obzira što je pandemija ubrzala proces digitalizacije, prava digitalna transformacija i dalje se suočava s brojnim preprekama. Prema istraživanju, 94% organizacija suočava se s već dobrom poznatim preprekama digitalizaciji, gdje DT Index za 2020. potvrđuje ključna 3 negativna faktora i to opšta zabrinutost po pitanju privatnosti podataka te kibernetičkoj sigurnosti (skok s 5. mjesta u 2016.), nedostatak sredstava i resursa (pad s 1. mjesta u 2016. na 2. mjesto u 2018. godini), nemogućnost interpretacije podataka i informacijska preopterećenost (skok za osam mjesta od 2016. godine).

Prije početka pandemije u svijetu, ulaganja kompanija većinom su bila usmjerena na temeljne tehnologije ključne za poslovanje umjesto njihove nove oblike. Podaci pokazuju da čak 89% ispitanika smatra da je u trenutnim okolnostima potrebna agilnija IT infrastruktura kao odgovor na nepredviđene situacije u poslovanju. Što se tiče ulaganja u najnovije tehnologije, DT Index pokazuje da će u periodu do tri godine dominirati sljedeće kategorije i to kibernetička sigurnost, alati za menadžment podataka, 5G infrastruktura, softveri za zaštitu privatnosti, tehnologija Multi-Clouda.

Prepoznavši važnost inovacija, 82% ispitanika u svojim odgovorima predviđa veću implementaciju virtuelne stvarnosti za identifikaciju i popravak problema. Nadalje, 85% ispitanika smatra da će umjetna inteligencija i podatkovni modeli biti odgovor na predviđanje kretanja poslovanja kompanija, dok 78% ispitanika pak smatra da će tehnologije poput Blockchaina tržište učiniti pravednijim. Uprkos ovim rezultatima, istraživanje je pokazalo da je tek 16% kompanija zainteresovano za ulaganje u virtuelnu stvarnost, dok interes za ulaganje u umjetnu inteligenciju pokazuje samo 32%.