in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stigao prototip supersoničnog putničkog aviona, od Londona do Njujorka za 3 i po sata

Američka tehnološka kompanija Boom Technology predstavila je u srijedu prototip nadzvučnog aviona Boom Supersonic XB-1.

Tvrde da su ga konstruisali potpuno samostalno, a pritom bi već iduće godine trebao biti siguran za polijetanje.

Osim što leti brže od zvuka, Boom bi trebao biti i 100 posto neutralan za okoliš, jer ne ispušta emisije ugljendioksida u atmosferu.

Ovaj prototip je samo početak priče koju ova kompanija pokušava razviti. Cilj im je razviti tehnologiju koja bi omogućila serijsku proizvodnju ekološkog i sigurnog nadzvučnog aviona kojim bi se npr. od Njujorka do Londona stizalo za oko tri i po sata, što je otprilike upola manje nego do sada.

Kako javlja The Aviationist, u eventu koji je održan uglavnom preko interneta predstavljen je avion koji očarava ljepotom, a po dizajnu i podsjeća na legendarni Concorde.

 

Aviationist ističe kako testiranje novog prototipa dolazi u trenutku kada se cijeli svijet suočava s pandemijom koronavirusa, koja je poharala avioindustriju. Vodeće svjetske kompanije, poput konzorcija Airbus, najavile su desetke hiljada otkaza jer je putovanje avionom tokom lockdowna svedeno na nulu. Probleme proživljava i Boeing, koji tvrdi kako će iduće decenije zbog pandemije morati proizvesti oko dvije hiljade aviona manje, što će im nanijeti izravnu štetu od oko 200 milijardi dolara do 2029. godine.

Bilo kako bilo, avioentuzijasti ipak i dalje razvijaju nove tehnologije, uvjereni kako je riječ tek o kratkotrajnom zastoju, a ne potpunom krahu industrije putovanja avionom.