in

TUGYTUGY

Britanci napravili dron naoružan s dvije sačmarice

U saradnji sa Strateškim zapovjedništvom Ujedinjenog Kraljevstva kompanija čiji naziv nije objavljen razvila je novu bespilotnu letjelicu, osmišljenu kako bi oružanim snagama pomogla pri opasnim operacijama tijekom ratovanja u urbanom okruženju.

Dron i9 može, uz navođenje ljudskog operatera, letjeti u zatvorenim prostorima te pomoću umjetne inteligencije otkrivati i prepoznavati ciljeve. Uz to je opremljen i dvostrukom sačmaricom, koju ne može samostalno koristiti niti nakon što je otkrio cilj.

Dizajniran je za situacije u kojima vojnici moraju upasti u zatvorene prostore u kojima se neprijatelj skriva, a koje su među najopasnijim vojnim operacijama na tlu. Broj žrtava je često visok, naročito među vojnicima koji prvi ulaze u branjeni prostor, piše Gizmodo.

Ideja je barem djelimično ih zamijeniti bespilotnom letjelicom. Ali, dronovi sa šest elisa, koliko ih ima i9, često se ruše u zatvorenim prostorima ako u manjoj zatvorenoj prostoriji dođu preblizu zidu. Naročito ako nose nešto teško, poput sačmarice.

Uz pomoć umjetne inteligencije

Zasad nije poznato kako su u neimenovanoj kompaniji uspjeli riješiti s tim povezane probleme, ali čini se kako su upotrijebili umjetnu inteligenciju kako bi bolje balansirali dron tokom leta.

U britanskom Ministarstvu odbrane nadaju se kako će razviti i druge mogućnosti primjene za i9. Npr., mogao bi poslužiti za odbranu od drugih dronova, dok bi dvostruku sačmaricu mogli zamijeniti raketama ili mitraljezom.

U Sjedinjenim Državama nedavno je predstavljena vojna bespilotna letjelica s osam elisa koja može nositi teško oružje i biti korištena u razne svrhe, od patroliranja državnom granicom i okršaja s drugim dronovima do suzbijanja terorizma.

Taj je dron, nazvan Tikad, dobio nagradu američkog Ministarstva odbrane kao najbolja sigurnosna inovacija. Njime se također upravlja na daljinu.