in ,

WOWWOW

Norveška daleko ispred ostatka svijeta, postavili novi svjetski rekord u prodaji električnih automobila

Bez obzira na to što je pandemija koronavirusa nanijela štetu i automobilskoj industriji te prodaji vozila, udio električnih vozila u Norveškoj podigao se na novi, rekordan nivo.

U septembru je zabilježen porast novoregistrovanih vozila, a čak 61,5 posto njih su električna vozila, pokazali su podaci norveškog Vijeća za informacije o prometu (OFV).

Takva dominacija vozila koja koja nisu na pogon fosilnih goriva dosad nije zabilježena u svijetu. Prethodni rekord zabilježen je u martu 2019. godine, kad je broj novoregistrovanih električnih vozila u Norveškoj iznosio 58,4 posto.

Tržišni stručnjaci imaju samo riječi hvale za smijer u kojem ide Norveška.

Povećanje udjela električnih automobila u Norveškoj može se povezati i sa širom ponudom modela na tržištu. Ali, na prvom mjestu po prodaji nisu Teslini modeli.

Volkswagenov ID.3 je zauzeo prvo mjesto, iza njega dolazi Teslin Model 3, dok je na trećem Polestar 2. Četvrto mjesto zauzeo je Toyotin hibrid Rav 4.

U septembru je u Norveškoj prodano 15.552 automobila, odnosno to je 39,4 posto više nego lani u istom periodu.

Ukupno gledano, broj električnih vozila po broju stanovnika u Norveškoj najviši je u svijetu. Još 2014. godine ta je zemlja postala prva u svijetu koja je imala jedan električni na svakih 100 putničkih automobila. Godine 2016. udio je iznosio 6 posto, a u oktobru 2018. 10 posto.

U aprilu ove godine, Norveška je postavila i još jedan rekord s preko 10 posto električnih vozila od svih vozila koja se nalaze u prometu u toj zemlji.

Norveški parlament usvojio je odluku da se do 2025. godine prodaja svih novih vozila s nultom emisijom ugljika podigne na 100 posto.

Slično razmišljaju i susjedne Švedska i Danska.