in

Potrošnja na vještačku inteligenciju će se udvostručiti do 2024. godine

Globalna potrošnja na vještačku inteligenciju (AI) bi prema progonzama koje nudi IDC trebala dosegnuti 110 milijardi dolara u 2024. godini.

Ona će se ubrzati tokom narednih nekoliko godina jer će sve više organizacija obaviti ili započeti AI implementaciju kako bi pospješile poslovanje.

Samim tim, rast koji se očekuje iznosi 20,1 posto u razdoblju od 2019. do 2024. godine.

– Kompanije će se prilagoditi ne zato što mogu nego zato što moraju. Ta tehnologija će im poboljšati poslovanje u svakom smislu jer će lakše obrađivati podatke koje prikupljaju te ih samim tim lakše implementirati u ono što nude, traže i žele – kaže Ritu Jyoti, potpredsjednica AI odjela u IDC-u.

Što se tiče seciranja same potrošnje, oko dvije trećine će se odnositi na softver i usluge, a ostatak na hardver. Najveći dio softverske potrošnje odnosit će se na AI aplikacije (14,1 milijardi dolara), a najveći dio usluga odnosit će se na IT usluge (14,5 milijardi dolara). Serveri će pak s 11,2 milijarde dolara dominirati u potrošnji na hardverske AI komponente. Ujedno, softver će imati najveći rast kroz pet godina – 22,5 posto.

Gledajući globalno, Sjedinjene Američke Države će trošiti više od polovine ukupne potrošnje u svijetu, Zapadna Evropa bit će na drugom mjestu, a Kina treća. Najveći rast potrošnje kroz pet godina će biti u Japanu (32,1 posto) i Latinskoj Americi (25,1 posto).

Dakle, prema ovome što prognozira IDC, umjetna inteligencija će kroz naredne četiri godine na globalnom nivou doživjeti veoma visok rast u svakom smislu.