in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Procurile specifikacije i cijene novih modela iPhonea

Kamere na Pro modelima mogle bi dobiti i neke zanimljive opcije

Iako iz Applea još nema službene najave, američka kompanija već bi sljedeće sedmice mogla predstaviti nove modele svojih pametnih telefona.

Sve dosadašnje glasine govore o tome kako bi prvi put trebali predstaviti čak četiri nova modela iPhonea – puno toga o njima već se zna (tj. nagađa), a jučer su na mreži procurili i novi podaci o specifikacijama, ali i cijenama sva četiri modela koja bi se na tržištu trebala pojaviti uskoro.

Vjerovatno najpopularniji model mogao bi biti iPhone 12, a razlog bi trebala biti cijena od 699 dolara za model s 128 GB memorije, odnosno 799 dolara za 256 GB memorije.

Model iPhone 12 Max bit će dostupan za 799/899 dolara. Razlika između ova dva modela bit će u veličini ekrana – iPhone 12 imat će 5,4-inčni ekran, dok će model Max imati 6,1-inčni ekran. Oba modela imat će OLED ekrane i dvije kamere na poleđini – klasičnu rezolucije 12 MP te ultraširoku kameru. Osim po veličini ekrana, razlika između ova dva modela trebala bi biti i u notchu, odnosno hardverskom urezu u ekran koji bi na 5,4-inčnom modelu trebao biti manji.

Početna cijena iPhone 12 Pro modela trebala bi iznositi 999 dolara za 6,1-inčni model, dok će iPhone 12 Pro Max biti dostupan za 1100 dolara za osnovnu verziju sa 128 GB memorije. Za model s najviše memorije (512 GB) bit će potrebno platiti čak 1400 dolara.

Pro modeli trebali bi se razlikovati samo po veličini ekrana – Pro Max bit će najveći iPhone do sada, s ekranom dijagonale čak 6,7 inča, a nije poznato hoće li imati ekrane s višom frekvencijom osvježavanja u odnosu na obične modele iPhonea 12. Neke ranije glasine spominjale su 120 Hz ekrane. Osim glavne 12 MP kamere te ultraširoke kamere, ova dva modela trebala bi imati i telefoto kameru i LIDAR. Kamere na Pro modelima mogle bi dobiti i neke zanimljive opcije poput još boljeg noćnog načina snimanja, naprednog smanjenja šuma, još većeg zuma itd.

Sva četiri modela pokretat će najnovija generacija Appleovog procesora (A14 Bionic) i imat će podršku za 5G.