in

TUGYTUGY

Umjetno oko koje funkcionira kao pravo

Naučnici već godinama rade na kreiranju umjetnog oka koje će moći imitirati i oblik i ponašanje pravog oka

Naučnici već godinama rade na kreiranju umjetnog oka koje će moći imitirati i oblik i ponašanje pravog oka. To je naravno izuzetno težak zadatak, no čini se da su naučnici konačno našli pravi put do toga.

Zhiyong Fan sa univerziteta za nauku i tehnologiju u Hong Kongu i njegovi kolege razvili su sferni vizualni senzor koji oponaša strukturu ljudskog oka, piše New Scientist, a prenosi Engadget.

Rezultat je umjetno oko čije funkcije i struktura u velikoj mjeri oponašaju ljudsko oko. Umjetno oko pokreće mreža nano foto-senzora postavljenih unutar sferične aluminij-oksidne membrane koja „oponaša“ retinu, dok mreža formirana od legure tekućeg metala replicira nerve kroz koje se šalju signali iz senzora do eksternog procesora.

Da bi to sve profunkcioniralo, potreban je dodatni materijal – sloj indija koji poboljšava električni kontakt, kao i silikonski polimer u obliku saća, koji drži senzore i veze na svom mjestu.

Ovo umjetno oko izgleda slično kao ljudsko, ali to nije njegova jedina osobina. Ono je sposobno reagirati na sličan način na vidljivi svjetlosni opseg, pri čemu su i njegova vremena reagiranja znatno brža. Također, ovo oko je osjetljivije jer su njegovi foto-receptori postavljeni gušće nego u ljudskom oku.

Ugao gledanja ovog oka je 100 stupnjeva, što je nešto manje nego kod ljudskog oka (130 stepeni), ali naučnici se nadaju da će i to uspjeti popraviti. Naravno, postoji još puno prostora za poboljšanje. Na primjer, površina koja detektira svjetlo je široka samo dva milimetra i ima rezoluciju od oko 100 piksela, što je u ovom trenutnu daleko ispod bilo kakve mogućnosti za ozbiljnu primjenu. Uz to, proizvodni proces je za sad vrlo skup i spor, a ne zna se ni kako će se spomenuti materijali ponašati tokom dužeg vremenskog perioda.

Ipak, ovo je prvi veći napredak u tehnologiji umjetnog oka u posljednjih nekoliko godina koji ima potencijal razviti se u nešto što će zaista biti upotrebljivo. Krajnji cilj su implantati koji će moći zamijeniti ljudsko oko. Naučnici čak smatraju da će biti moguće osigurati napajanje solarnim putem, preko sunčeve svjetlosti, ali sve je to još uvijek samo u domeni teorije.