in

Sony i Microsoft zajednički razvijaju kamere s ugrađenom umjetnom inteligencijom

Microsoft i Sony objavili su kako su pokrenuli partnersku suradnju na projektu novih rješenja za kamere pogonjene umjetnom inteligencijom koje bi imale ugrađenu mogućnost analiziranja video zapisa u stvarnom vremenu

Microsoft i Sony objavili su kako su pokrenuli partnersku suradnju na projektu novih rješenja za kamere pogonjene umjetnom inteligencijom koje bi imale ugrađenu mogućnost analiziranja video zapisa u stvarnom vremenu. Ovo partnerstvo zasnovano je oko ideje da se spoje mogućnosti umjetne inteligencije u cloudu, Microsoft Azure AI, te Sonyjevog senzora za “inteligentan računalni vid” IMX500.

Ovaj senzor ima ugrađene mogućnosti prepoznavanja sadržaja snimljenoga te izvlačenja korisnih informacija iz video zapisa, dok će s dodatkom AI sustava njegove mogućnosti procesiranja videa biti značajno proširene. Cilj je stvoriti proizvod koji će biti osnova nekih budućih pametnih kamera, namijenjenih poslovnim korisnicima i partnerima iz velikog broja različitih industrija – što će biti pojednostavljeno integriranjem Azure AI modela u same senzore koji se ugrađuju u kamere.

Pametne kamere za veće prihode

Video analitika koju će ova suradnja omogućiti trebala bi otvoriti i nove mogućnosti ostvarivanja prihoda ili smanjenja troškova za kupce pametnih kamera. Primjerice, navodi se u objavi Sonyja i Microsofta, trgovački lanci mogli bi koristiti pametne kamere za nadzor polica i automatsko prepoznavanje potreba za nadopunjavanjem istih, ili pak za određivanje optimalnog broja otvorenih blagajni u ovisnosti o broju ljudi u trgovini. Isto tako u raznim skladištima i distribucijskim centrima analiza rada putem ovakvog rješenja mogla bi pomoći u optimizaciji alociranja računalnih i drugih resursa.