in ,

Dolazi nam novi format slike HDR10+. Evo šta trebate znati

HDR je najnovija značajka dodana na televizore, streaming uređaje, kao i u omiljene TV emisije i filmove. Dobra vijest je da može pružiti najbolju kvalitetu slike koja je dostupna za gledanje filma kod kuće. Loša vijest? Sada dolazi u više verzija, dodajući još jednu komponentu da potencijalno zbuni kupca prilikom ionako već tehnički kompliciranoj kupovini novog TV-a.

Već imamo HDR10, Dolby Vision i HLG, ali očigledno to nije dovoljno. Sada je novi, HDR10 +, a ključ je taj “+”, napravljen naravno od strane Samsunga. Pa što ga razlikuje od ostalih formata?

Podaci, metadata i ostalo

Da bismo objasnili razliku između HDR10 i HDR10+, moramo se usmjeriti na tkzv. metapodatke ili na engleskom “metadata”. Metapodaci su dodatne informacije koje putuju zajedno sa slikom. Prijenosom samog video signala, koji se prenosi uz HDR film ili TV emisiju, metapodaci u osnovi govore televizoru kako prikazati HDR sliku.

Glavna razlika je u tome što HDR10 ima statičke metapodatke, dok HDR10+ i Dolby Vision imaju dinamičke metapodatke. Drugim riječima ovi dinamički metapodaci omogućuju fino podešavanje načina na koji televizor emitira cijeli film. Dok je HDR10 dobio upute od metapodataka na početku i takve ih koristio do kraja prikazivanja nekog filma, HDR10+ je u mogućnosti korigirati prikaz slike tokom cijelog filma, svaku scenu posebno do razine samog frame-a slike.

Iako većina sadržaja vjerovatno neće ići toliko daleko u detalje, ova promjena bi potencijalno, mogla značiti bolju kvalitetu slike nad predhodnom HDR10 verzijom. Sada film može stalno davati upute TV-u o tome kako da reproducira sliku, a sve to zbog optimalnog prikaza kontrasta iz HDR signala.

Hoće li se ostale kompanije pridružiti HDR10+ video formatu sa svojim proizvodima ostaje za vidjeti. LG ima svoj Dolby Vision, i uglavnom se drži vlastitih rješenja, a za druge kompanije, vidjet ćemo. U svakom slučaju zanimljivo je vidjetiti kako se neprestano radi na poboljšanju kvalitete slike, samo je pitanje koliko će sve to skupa biti i dostupno nama kupcima.