in

LOVELOVE WOWWOW

Uređaj koji bi u budućnosti mogao osloboditi gradove od smoga

Uz pomoć uspješne Kickstarter kampanje, Dizajner Daan Roosegaarde je krajem 2015. godine predstavio javnosti svoj projekt za koji se nada da bi u budućnosti mogao očistit parkove i gradove od smoga i zagađenog zraka

Uz pomoć uspješne Kickstarter kampanje, Dizajner Daan Roosegaarde je krajem 2015. godine predstavio javnosti svoj projekt za koji se nada da bi u budućnosti mogao očistit parkove i gradove od smoga i zagađenog zraka.

Roosegaarde je napravio sedam metara visok eko toranj koji čisti 30.000 kubnih metara zraka po satu, te oko sebe stvara balon ultra čistog zraka bez smoga.

Smog Free Tower koristi sličnu tehnologiju kao i pročišćivači zraka koji se koriste u zatvorenim prostorima, ali je dodatno ojačan za upotrebu na otvrenom. Izrađen posebno za javne parkove, sedam metara visok modularni sistem je dizajniran ne samo da bude funkcionalan, već i da lijepo izgleda. Opremljen je i LED diodama koje ga osvjetljavaju noću.

Ovaj gigantski usisivač smoga troši otprilike isto električne energije kao i kućni bojler, a pri tome se napaja isključivo zelenom energijom.

Uređaj čisti zrak tako što usisava smog na vrhu, a zatim ispušta čist zrak kroz šest otvora ispod. Elektrode koje se u njemu nalaze otpuštaju pozitivne ione u zrak, a za njih se kače i najsitnije čestice smoga. Zatim negativno nabijene elektrode privuku pozitivne ione u toranj, zajedno s česticama prašine. Čestice prašine i smoga se zatim pohranjuju unutar tornja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, moguće je u potpunosti očistiti zrak od najsitnijih čestica koje prolaze kroz standardne sisteme za filtriranje u fabrikama, automobilima i ostalim zagađivačima zraka.

Prikupljene čestice smoga i prašine se zatim kompresuju i pretvaraju u moderni nakit. Svaka kompresovana kocka smoga koja se koristi kao nakit sadrži filtrirani smog iz 1000 kubika zraka. Nakit se može kupiti na Kickstarter stranici Smog Free Tornja gdje možete pratiti dalji razvoj projekta.