in

Huawei očekuje do 26 posto lošiju prodaju telefona u ovoj godini

2019. uspio je prodati 240 miliona pametnih mobitela

Početkom maja 2019. godine Huawei je postao drugi proizvođač pametnih telefona na svijetu. Tako je izgurao američki Apple na treće mjesto. Posljedično ili ne, nekoliko sedmica kasnije stigle su i američke sankcije, koje, isprva, nisu uzrokovale veće probleme Huaweiju, ali bi ove godine mogle.

Prošle godine, Huawei je uspio prodati 240 miliona pametnih telefona, što flagshipa, što telefona iz srednjeg i nižeg razreda. Iako je broj prodanih telefona bio manji od očekivanih 270 miliona, rast prodaje u odnosu na 2018. godinu je ipak bio ostvaren. Podsjetimo, Huawei je 2018. godine isporučio tada rekordnih 200 miliona telefona.

Povećanje prodaje tokom 2019. Huawei može zahvaliti tome što su sankcije stigle nakon predstavljanja serije P30 pa se na nju nisu odnosile. To je ujedno i zadnja serija Huaweijevih flagshipa koja je stigla s Google GMS servisima. Svi telefoni koji su predstavljeni nakon 16. maja nemaju GMS, već HMS servise koji se tek trebaju dokazati kao dostojna alternativa Googleu.

Huawei na tome radi punom parom pa čak i developerima nudi razdoblje od 12 mjeseci tokom kojeg im neće uzimati udio od zarade od prodaje aplikacija preko vlastite trgovine aplikacijama AppGallery. Osim toga, obavezuje se na dodatnih 12 mjeseci tokom kojih će uzimati manji udio u zaradi, nego što bi inače.

Zatim, tu je i domaće, kinesko tržište, na koje američke sankcije nisu utjecale, jer telefoni za kinesko tržište ionako nemaju GMS servise, pa ko je u Kini htio kupiti Huaweijev telefon taj ga je i kupio. Isti scenarij će biti i sa serijom P40 koja bi trebala stići krajem ovog mjeseca.

No, prognoza o lošijoj prodaji mobitela u 2020. godini govori kako bi ona pogla pasti između 20 posto i 26 posto zbog američkih sankcija. To bi značilo kako će umjesto prošlogodišnjih 240 miliona primjeraka, Huawei ove godine isporučiti između 190 i 200 miliona telefona čime će vratiti na nivo iz 2018. godine.

Od svega toga mogao bi profitirati Apple koji bi unatoč sve brojnijem zatvaranju tvornica u Kini zbog koronavirusa mogao ponovno postati drugi proizvođač mobitela na svijetu.